Konobar

Trgovina, ugostiteljstvo i turizam

Zanimanje konobara podrazumeva širok spektar psihofizičkih sposobnosti. Na prvom mestu konobari moraju dobro da poznaju pravila bontona, da se odlikuju tačnošću, kao i da su uvek prijatni sa gostima. Sama reputacija ugostiteljskog objekta u velikoj meri zavisi od ponašanja konbara i ophođenja prema gostima, naročito onima koji često dolaze, te se po veoma strogim uslovima i visokim standardima biraju najbolji u ovom poslu. Kvalitetni i profesionalni konobari su uvek traženi, te relativno lako pronalaze posao, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu.

Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil poslastičar je osposobljavanje učenika za pripremu, dekorisanje i serviranje toplih, hladnih i suvih poslastica.Neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potreba kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoja karijere, unapređenje mogućnosti zaposlenja, usmerava učenike da se osposobljavaju za:

  • primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu;
  • efikasan rad u timu;
  • preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri;
  • blagovremeno reagovanje na promene u radnoj sredini;
  • prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju;
  • primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada;
  • primenu mera zaštite životne sredine u skladu sa konceptom održivog razvoja;
  • upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.

Mogućnost nastavka školovanja za IV stepen – dokvalifikacija u trajanju od godinu dana  

Upis državnog ili privatnog fakulteta istog ili sličnog usmerenja u zemlji kao i u inostranstvu, nakon dokvalifikacije

Veliku mogućnost zaposlenja u privatnim i državnim kompanijama najrazličitijih profila i delatnosti

Napredovanje u karijeri, glavni konobar, barmen...