Trgovina, ugostiteljstvo i turizam
Zanimanje konobara podrazumeva širok spektar psihofizičkih sposobnosti. Na prvom mestu konobari moraju dobro da poznaju pravila bontona, da se odlikuju tačnošću, kao i da su uvek prijatni sa gostima. Sama reputacija ugostiteljskog objekta u velikoj meri zavisi od ponašanja konbara i ophođenja prema gostima, naročito onima koji često dolaze, te se po veoma strogim uslovima i visokim standardima biraju najbolji u ovom poslu. Kvalitetni i profesionalni konobari su uvek traženi, te relativno lako pronalaze posao, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu.
Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil poslastičar je osposobljavanje učenika za pripremu, dekorisanje i serviranje toplih, hladnih i suvih poslastica.Neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potreba kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoja karijere, unapređenje mogućnosti zaposlenja, usmerava učenike da se osposobljavaju za:
- primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu;
- efikasan rad u timu;
- preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri;
- blagovremeno reagovanje na promene u radnoj sredini;
- prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju;
- primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada;
- primenu mera zaštite životne sredine u skladu sa konceptom održivog razvoja;
- upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.