Kulinarski tehničar

Turizam, ugostiteljstvo

Posao kulinarskog tehničara je da sprema svaku vrstu hladnih i toplih obroka. Bira, poručuje, preuzima i sprema sastojke, odlučuje o načinu njihove pripreme i aranžiranju jela kao i o meniju, u skladu sa željama njegovog poslodavca. Takođe mora da vodi računa o higijeni prostora u kom se priprema hrana i čistoći sudova.

Tokom školovanja akcenat je na stručnim predmetima čije je savladavanje neophodno za rad u kuhinji pa tako učenici tokom sve četiri godine izučavaju nastavni predmet Kuvarstvo sa praktičnom nastavom.

Školovanje je četvorogodišnje i po završenoj četvrtoj godini i položenoj stručnoj maturi učenici stiču zvanje kulinarskog tehničara. Diploma kulinarskog tehničara je veoma cenjena, ujedno ima prohodnost za dalje školovanje kao sva ostala zanimanja svih srednjih škola za koje školovanje traje četiri godine. 

Preduzetništvo i samostalni rad

Upis državnog ili privatnog fakulteta istog ili sličnog usmerenja u zemlji kao i u inostranstvu

Veliku mogućnost zaposlenja u privatnim i državnim kompanijama najrazličitijih profila i delatnosti

Programi stručne prakse i stažiranja