Kuvar

Trgovina, ugostiteljstvo i turizam

Kuvar se bavi pripremom raznih vrsta toplih i hladnih jela u ugostiteljskim objektima, obraćajući pritom pažnju da jela osim što moraju biti jako ukusna, moraju biti i lepo dekorisana. Vrši izbor i pripremu namirnica, određuje način pripremanja (kuvanje, pečenje, prženje, i drugo), kao i serviranje jela. Radi uglavnom u zatvorenim prostorijama u kojima je povišena temperatura i vazduh zasićen parom. Radi pretežno stojeći i u pokretu, uz stalno angažovanje ruku. Zavisno od veličine kuhinje i objekta u kojem radi, može biti raspoređen po zadacima. U većim objektima imaju pomoćnike koji im pripremaju namirnica. Takođe mora da vodi računa o higijeni prostora u kojem se priprema hrana kao i čistoći sudova.

Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil kuvar je osposobljavanje učenika za pripremu, serviranje i dekorisanje obroka.

Neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potreba kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoja karijere, unapređenje mogućnosti zaposlenja, usmerava učenike da se osposobljavaju za:


  • primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu;
  • efikasan rad u timu;
  • preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri;
  • blagovremeno reagovanje na promene u radnoj sredini;
  • prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju;
  • primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada;
  • primenu mera zaštite životne sredine u skladu sa konceptom održivog razvoja;
  • upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.

Mogućnost nastavka školovanja za IV stepen – dokvalifikacija u trajanju od godinu dana  

Upis državnog ili privatnog fakulteta istog ili sličnog usmerenja u zemlji kao i u inostranstvu, nakon dokvalifikacije

Veliku mogućnost zaposlenja u privatnim i državnim kompanijama najrazličitijih profila i delatnosti

Mogućnost vanrednog upisa i pohađanja nastave na smeru Kulinarski tehničar