Trgovina, ugostiteljstvo i turizam
Zanimanje poslastičara je u poslednje vreme dostiglo veoma visok nivo profesionalnosti, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Ovaj poziv predstavlja pravu umetnost i da biste uspeli u njemu potrebna Vam je velika upornost, ogromna energija , a što je najvažnije dobra i kvalitetna edukacija. Samim tim što je za ovaj posao potrebna celokupna usredsređenost svakog polaznika, specifičnost je i u saznanju, kako i na koji način kvalitetno usavršiti svoje znanje. Jer, pravljenje božanstvenih poslastica zasigurno pruža poseban osećaj, posebno ako na taj način još možete i da pružite neko posebno zadovoljstvo i užitak drugima. Ovo su vrhunska dostignuća svake domaće ili ugostiteljske kuhinje.
Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil poslastičar je osposobljavanje učenika za pripremu, dekorisanje i serviranje toplih, hladnih i suvih poslastica.Neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potreba kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoja karijere, unapređenje mogućnosti zaposlenja, usmerava učenike da se osposobljavaju za:
- primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu;
- efikasan rad u timu;
- preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri;
- blagovremeno reagovanje na promene u radnoj sredini;
- prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju;
- primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada;
- primenu mera zaštite životne sredine u skladu sa konceptom održivog razvoja;
- upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.