Poslastičar

Trgovina, ugostiteljstvo i turizam

Zanimanje poslastičara je u poslednje vreme dostiglo veoma visok nivo profesionalnosti, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Ovaj poziv predstavlja pravu umetnost i da biste uspeli u njemu potrebna Vam je velika upornost, ogromna energija , a što je najvažnije dobra i kvalitetna edukacija. Samim tim što je za ovaj posao potrebna celokupna usredsređenost svakog polaznika, specifičnost je i u saznanju, kako i na koji način kvalitetno usavršiti svoje znanje. Jer, pravljenje božanstvenih poslastica zasigurno pruža poseban osećaj, posebno ako na taj način još možete i da pružite neko posebno zadovoljstvo i užitak drugima. Ovo su vrhunska dostignuća svake domaće ili ugostiteljske kuhinje.

Cilj stručnog obrazovanja za obrazovni profil poslastičar je osposobljavanje učenika za pripremu, dekorisanje i serviranje toplih, hladnih i suvih poslastica.Neophodnost stalnog prilagođavanja promenljivim zahtevima tržišta rada, potreba kontinuiranog obrazovanja, stručnog usavršavanja, razvoja karijere, unapređenje mogućnosti zaposlenja, usmerava učenike da se osposobljavaju za:

  • primenu teorijskih znanja u praktičnom kontekstu;
  • efikasan rad u timu;
  • preuzimanje odgovornosti za vlastito kontinuirano učenje i napredovanje u poslu i karijeri;
  • blagovremeno reagovanje na promene u radnoj sredini;
  • prepoznavanje poslovnih mogućnosti u radnoj sredini i širem socijalnom okruženju;
  • primenu sigurnosnih i zdravstvenih mera u procesu rada;
  • primenu mera zaštite životne sredine u skladu sa konceptom održivog razvoja;
  • upotrebu informatičke tehnologije u prikupljanju, organizovanju i korišćenju informacija u radu i svakodnevnom životu.

Mogućnost nastavka školovanja za IV stepen – dokvalifikacija u trajanju od godinu dana  

Upis državnog ili privatnog fakulteta istog ili sličnog usmerenja u zemlji kao i u inostranstvu, nakon dokvalifikacije

Veliku mogućnost zaposlenja u privatnim i državnim kompanijama najrazličitijih profila i delatnosti

Mogućnost vanrednog upisa i pohađanja nastave na smeru Kulinarski tehničar