Ako te interesuje kuvanje i uživaš u emisijama Džejmija Olivera i Gordona Remzija, karijera u kulinarstvu je pravo mesto na kom možeš da iskažeš svoju kreativnost. Ono što se primećuje poslednjih godina je povećana potražnja za kuvarima i ugostiteljima i sigurno te interesuje šta sve možeš da radiš nakon što završiš srednju školu, smer Kulinarski tehničar.
Hajde da popričamo malo o tome šta sve može da radi kulinarski tehničar i da odgovorimo na najčešća pitanja.
Da li mogu lako da dođem do posla nakon srednje škole?
U našem gradu, ali i u većim i manjim gradovima širom naše zemlje, kao i u regionu, popularnost restorana raste. Ljudi su zauzeti, dosta rade, i sve manje imaju vremena da kuvaju kod kuće, te je odlazak u restoran postao česta pojava.
Pored toga, poručivanje hrane je sve popularnije, a najbolji pokazatelj za to je porast broja firmi koje se bave isključivo dostavom hrane iz restorana. Kao što se može primetiti, to do nedavno nije bio slučaj, što pokazuje da će ljudi u budućnosti sve više oslanjati na ručak za poneti.
Naravno, sve to vodi do povećanje potražnje za kuvarima. Već sada ima dosta restorana, picerija, pabova, hamburgerija i da bi se istakli i nadmašili konkurenciju, svi oni dosta brinu o kvalitetu hrane. Zato zapošljavaju odlične kuvare i stalno su u potrazi za novom radnom snagom.
Zaključuje se da je zaista lako doći do posla nakon srednje škole, za one koji završe smer Kulinarski tehničar.
Kako mogu da nastavim školovanje?
Da bi dobio posao kuvara, dovoljna je srednja škola. Naravno, oni koji žele da napreduju moraju se usavršavati i dalje učiti kako bi došli do boljih pozicija i, naravno, veće plate. Nakon završene srednje škole dobija se zvanje Kulinarski tehničar, koje zatim može dalje da se nadograđuje na visokim hotelijerskim školama strukovnih studija ili fakultetima, sa mogućnošću dobijanja najvišeg zvanja u ovoj oblasti.
Jedan od najčešćih izbora je smer Gastronomija, koja se ovde izučava kao nauka, a nakon završenog fakulteta, čeka te rad u najekskluzivnijim restoranima u svetu, pod uslovom da dobro savladaš strane jezike, koji su sastavni deo studijskog programa.
Šta sve može da radi Kulinarski tehničar?
Najčešće se počinje od pozicije pomoćnog kuvara, a sticanjem iskustva širićeš svoje znanje i jednog dana možeš napredovati do glavnog kuvara. Procenjuje se da glavni kuvar zarađuje čak duplo više od pomoćnog kuvara.
Možeš da radiš u zemljama iz regiona ali i u inostranstvu. Sezonski poslovi izuzetno su popularni u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji, te se dosta naših kuvara odlučuje da tamo radi preko leta, jer je mogućnost zarade odlična.
Ako želiš da radiš u inostranstvu, neophodno ti je poznavanje jezika. Engleski jezik je svakako obavezan predmet na smeru Kulinarski tehničar, a bilo bi dobro da i sam dosta učiš i gledaš emisije (posebno kulinarske) na ovom jeziku kako bi savladao termine.
Napomenuli bismo da je svaki početak težak – jednostavno, tako je u svakom poslu. Na početku, tokom prakse i na prvom poslu, možda nećeš toliko kuvati koliko ćeš pomagati glavnom kuvaru i pripremati sastojke za jela sa menija. Ali svaki trud i upornost se isplati – potrudi se da što više naučiš i da isprobavaš nove stvari da bi od tebe jednog dana postao odličan glavni kuvar.
Zaključak
Ako se razmišljaš da li je ova karijera za tebe, reći ćemo ti da je ovo pravi izbor. Zanimanje kuvara će biti još traženije i bolje plaćeno u budućnosti, a svakako je jedan od najkreativnijih i interesantnijih poslova na tržištu.
Ako tek razmišljaj koju srednju školu da upišeš, a interesuje te kulinarstvo, pročitaj naš tekst Kako da znam da li je smer Kulinarski tehničar za mene koji ti može pomoći da doneseš odluku.
U Elitnoj školi, ovaj smer je dosta popularan. Zato nas poseti ili kontaktiraj da se raspitaš više. Sve informacije su na našoj stranici Kontakt.