Upis 2017/2018 je u toku!

Upis je u toku 2017/2018

Ko može da upiše srednju školu?

Svi učenici koji završe osnovnu školu i polože završni ispit mogu da nastave školovanje kroz srednjoškolsko obrazovanje. Pored srednjih stručnih škola (elektrotehnika, mašinstvo, građevinarstvo, tehničke škole i slično), učenicima su na raspolaganju gimnazija i umetničke škole. Svi učenici stariji od 17 godina mogu da obave upis u srednju školu u svojstvu vanrednog učenika, dok mlađi od 17 godina upisuju srednju školu kao redovni učenici. Srednja škola nije obavezna.

Kriterijumi za upis

Rangiranje učenika prilikom upisa u srednju školu vrši se na osnovu bodova ostvarenih uspehom tokom školovanja (maksimalno 70) i bodova stečenih na maloj maturi (maksimalno 30). Za upis u specijalizovane srednje škole prilikom rangiranja uzimaju se i bodovi koje su učenici stekli učestvovanjem i osvajanjem nagrada na nekom od takmičenja na državnom ili međunarodnom nivou.

Bodovi za srednje škole

Ukupan broj bodova koji će se uzeti u razmatranje prilikom upisa u srednju školu ostvaruje se na osnovu uspeha u školi i bodova koje nosi mala matura. Na osnovu uspeha u školi moguće je ostvariti ukupno 70 bodova, dok mala matura nosi maksimalno 30 bodova.

Bodovi koji se dobijaju za uspeh u računaju se na sledeći način:

  • uspeh iz šestog razreda množi se sa četiri,
  • uspeh iz sedmog i osmog razreda množe se sa pet,
  • sabiranjem ova tri broja dobija se iznos bodova za uspeh u školi.