Poziv budućim programerkama! Da, i devojčice upisuju IT smer

poziv-budućim-programerkama-da-i-devojčice-upisuju-it-smer

Iako bi najvažniji kriterijum za odabir srednje škole trebala da bude želja za sticanjem šireg znanja iz određene oblasti, na odluku osnovaca često utiču i drugi, socijalni faktori. Jedna od najvećih briga sa kojima se susreću, svakako je da li će pronaći društvo i kako će se uklopiti u razred, a ova briga posebno muči devojčice koje žele da upišu informacione tehnologije, ali i druge stručne škole u kojima preovlađuju dečaci.

 

Nažalost, devojčice koje zanimaju oblasti u kojima je veći broj dečaka često odustaju od istih i opredeljuju se za upis škole ili smera za koju misle da je više primerena devojčicama. Da bismo im pokazali da je IT itekako pravi izbor i za devojčice, pokušaćemo da odgovorimo na najčešća pitanja s tim u vezi.

Da li ima devojčica na smeru elektrotehničar informacionih tehnologija?

Da. Devojčice u IT-ju svake godine sve su brojnije, pa tako i na našem smeru elektotehničar informacionih tehnologija četvrtinu učenika čine devojčice.

Koliko ima devojčica u razredu?

Nastava na smeru elektrotehničar informacionih tehnologija odvija se u malim razredima, kako bi svaki učenik dobio svu potrebnu pažnju predavača. Razredi na ovom smeru broje oko 20 đaka, od kojih su četvrtina devojčice – dakle, u svakom razredu ima najmanje 5 devojčica.

Ostala pitanja u vezi ovog obrazovnog profila pogledajte na stranici Česta pitanja.

devojcice-na-it-smeru

Izvor fotografije – Pexels

Kakav je odnos studenata na fakuletima sa IT smerovima?

Mnogo je veći udeo studentkinja na IT smerovima fakulteta nego učenica u IT razredima srednjih škola. Postoji objašnjenje za ovaj raskorak: dečaci već u osnovnoj školi znaju da li ih kompjuteri, to jest, šire gledano informacione tehnologije, zanimaju dovoljno da se njima i profesionalno bave, a devojčice uglavnom počinju da se zanimaju za njih tek pred kraj srednje škole, kada počnu ozbiljnije da razmišljaju o budućoj karijeri. Takođe, časovi informatike u srednjoj školi pružaju bolji uvid u IT nego časovi informatike u osnovnoj školi.

Stoga studentkinje na IT smerovima dolaze iz najrazličitijih srednjih škola, čak i iz jezičkih gimnazija, dok većina studenata dolazi iz stručnih srednjih škola.

Zašto je bitno razmišljati na vreme o izboru zanimanja?

Često se dešava i da devojčica već u osnovnoj školi zna da želi da se bavi informacionim tehnologijama, ali je iz nekog razloga obeshrabrena da upiše srednju stručnu školu. Pred kraj svoje izabrane srednje škole ipak se opredeljuje za ono što voli, te upisuje smer iz oblasti informacionih tehnologija na fakultetu.

Naravno, mnogo je teže spremiti prijemni ispit za IT smer ako ne izučavaš potrebne predmete u srednjoj školi. Zato, ako je IT nešto u čemu se pronalaziš, nemoj da potrošiš 4 godine na nešto što te ne zanima, već upiši ono što voliš i čime želiš da se baviš. Srednja stručna škola pruža dobru osnova za upis IT studija.

Koliko zarađuju žene u IT sektoru?

Izvor fotografije – Pexels

Koliko ima žena u IT-ju u Srbiji?

Činjenica je da u IT svetu ima više muškaraca, ali je takođe istina i da u ovom poslu postoji veoma mnogo uspešnih žena.

Rezultati ankete kažu da je procenat žena zaposlenih u IT sektoru u Srbiji 12%. Ova statistika možda zvuči pomalo obeshrabrujuće, ali moramo da naglasimo da se očekuje i velik porast ove cifre, jer su tek u poslednjih nekoliko godina broj studentkinja na IT smerovima fakulteta značajno porastao. Dakle, za nekoliko godina, kada trenutne studentkinje steknu svoje diplome i počnu da rade, slika će se značajno promeniti.

Koliko zarađuju žene u IT sektoru?

Programiranje je jedna od najisplativijih profesija, kako za muškarce, tako i za žene. Nažalost, i dalje postoji razlika u visini plate programera i programerki, pa je tako prosečna plata za programere 1265 evra, a za programerke nešto niža – 965, što je svakako daleko iznad prosečne plate u Srbiji.

Ova razlika definitivno nema veze sa kvalifikacijama i stručnošću, jer žene nisu ništa manje obrazovane i sposobne da se bave IT-jem od muškaraca (naprotiv, duplo je više programerki sa doktoratom), već se može pripisati tome da žene ređe traže povišice i visina plate im je manje važna ako imaju priliku da rade ono što vole i što ih ispunjava.

prva-programerka-ejda-lavlejs-i-pronalazacica-hedi-lamar

Levo: Ejda Lavlejs, izvor fotografije – Wikipedia   Desno: Hedi Lamar, izvor fotografije – Wikipedia

Poruka za kraj

Ako još uvek nismo uspeli da te ubedimo da su devojčice i više nego dobrodošle u IT oblast, možda će ti biti zanimljiva činjanica da su upravo žene začetnici informacionih tehnologija. Ejda Lavlejs napisala je prvi algoritam za “pametne mašine” još početkom 19. veka, a bez holivudske glumice i pronalazačice Hedi Lamar danas ne bismo imali wi-fi.

Stoga upiši obrazovni profil elektrotehničar informacionih tehnologija u Elitnoj školi i pridruži se brojnim ženama koje oblikuju budućnost!

Za sve informacije o obrazovnom profilu, pozivamo buduće učenike i njihove roditelje da zakažu konsultaciju i posete nas lično u prostorijama škole, ili da nas kontaktiraju putem telefona ili kontakt forme na stranici Kontakt.