Gimnazija ili srednja stručna škola kao osnova za IT studije?

Gimnazija ili srednja stručna škola kao osnova za IT studije? by elitna.edu.rs

Mnogi osnovci znaju da odgovore na neizbežno pitanje „Šta želiš da budeš kad porasteš?”, ali ako ih pitate kako će ostvariti svoj san, nailaze na mnoge nedoumice i nejasnoće. Ako uskoro završavaš osnovnu školu i tvoj san je karijera programera ili neko slično zanimanje iz oblasti informacionih tehnologija, važno je da se na vreme informišeš o svim školama koje ti mogu pružiti osnovu za IT studije.

Glavna nedoumica sa kojom se susreću osnovci je izbor između gimnazije i srednje stručne škole. Iako obe opcije pružaju mnogo, važno je planirati na duže staze i odlučiti se za onu koja će te bolje pripremiti za visoko obrazovanje. U nastavku istražujemo šta budući IT-jevci mogu da dobiju od gimnazije, a šta od srednje stručne škole.

Gimnazija

Gimnazije su definitivno najpopularniji izbor među svršenim osnovcima. Možda se iza toga krije činjenica da velik broj osnovaca nije potpuno siguran u to čime želi da se bavi i šta želi da studira, pa se opredeljuju za opšte obrazovanje iz širokog spektra oblasti. Tokom četiri godine gimnazije, đaci izučavaju velik broj predmeta iz različitih sfera, uz određena usmerenja u vidu prirodnog, društvenog, ili novog računarskog smera.

Društveno-jezički smer

Učenici koji pohađaju društveni smer u gimnaziji nemaju predmete poput matematike i fizike sve četiri godine, te vrlo malo napreduju u ovim oblastima u odnosu na znanje stečeno u osnovnoj školi. Iako ne postoji nikakva formalna prepreka, veoma im je teško da ostvare isti nivo znanja iz matematike kao učenici sa prirodnog ili matematičkog smera i upišu studije programiranja.

Koju srednju školu upisati kao osnovu za IT studije

Izvor fotografije: Pexels

Računarski smer

Prošle godine, širom Srbije broj specijalizovanih IT odeljenja koja su namenjena učenicima sa izraženim digitalnim kompetencijama u gimnazijama porastao je na 44. Ideja uvođenja računarskog smera dobra je u teoriji, međutim, čini se da će biti potrebno još neko vreme da se plan i program utvrde, a predavačima da se prilagode novim izazovima. Jedan od najvećih problema sa kojima se susreću je nedostatak prilagođene literature.

Povećanje broja informatičkih predmeta uz održavanje širine koju bi trebalo da pruži gimnazija ispostavilo se kao izazov, te se stvari još uvek modifikuju i prilagođavaju u hodu. Za učenike, kombinacija informatičkih predmeta koji zahtevaju mnogo praktičnog rada i opštih predmeta koji, pak, zahtevaju isto toliko teorijskog znanja može se ispostaviti kao prezahtevna, iako pruža prilično dobru osnovu za upis raznih fakulteta.

Prirodno-matematički smer

Gimnazije koje su prvenstveno okrenute ka prirodnim naukama i u kojima se matematika izučava sve četiri godine mogu biti odlična osnova za studije programiranja, s obzirom na to da se na prijemnom ispitu uglavnom polaže baš matematika i to na visokom nivou.

U znanju iz matematike godinama unazad prednjači smer za obdarene učenike u matematičkoj gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj” (takozvani specijalci) i oni često postižu najbolji uspeh i na studijama. Međutim, činjenica je da sa završenom gimnazijom ne dolazi nikakvo zvanje, te nemaju opciju da prekinu školovanje nakon završenje gimnazije, dok se u mnogim srednjim stručnim školama može steći zvanje elektrotehničar informacionih tehnologija.

Gde mogu upisati smer elektrotehničar informacionih tehnologija?

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, obrazovni profil elektrotehničar informacionih tehnologija dostupan je u četrdeset dve državne tehničke, elektrotehničke i mašinsko-elektrotehničke srednje škole širom Srbije, među kojima se ističe Elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin” u Novom Sadu. Pored državnih, ovaj smer dostupan je i u privatnim srednjim školama.

U toku je upis u novu školsku 2020/2021. godinu na smer elektrotehničar informacionih tehnologija u Elitnoj privatnoj ekonomskoj školi i gimnaziji.

kabinet za informacione tehnologije u privatnoj Elitnoj IT školi

Kabinet za Informacione tehnologije u Elitnoj školi

Srednja stručna škola

Srednje stručne škole poput Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ nude usko stručne smerove koji kroz posebno osmišljen plan i program pružaju učenicima i teorijska i praktična znanja iz oblasti koju odaberu. Smer elektrotehničar informacionih tehnologija osnovan je 2012. godine i, kako tvrdi škola, od tada ostvaruje vrlo uspešnu saradnju sa firmama iz IT sektora.

Iako su plan i program (elektro)tehničkih škola koncipirani tako da učenika osposobe da uspešno izvršavaju velik broj zadataka na računarskim sistemima i veb platformama, predavači se iz godine u godinu susreću sa istim problemom. U razredima od po 30 učenika, nemoguće je pružiti svakom učeniku dovoljno pažnje i pažljivo ga voditi kroz proces osposobljavanja, pogotovo ako su u pitanju komplikovani praktični zadaci sa kojima se budući elektrotehničari susreću.

Privatna srednja stručna škola

Plan i program smera elektrotehničar informacionih tehnologija u privatnim školama osposobljava učenike za istovetne zadatke, kao plan i program za isti smer u državnim (elektro)tehničkim školama, te oni ni po čemu ne zaostaju na studijama.

Za sve nedoumice u vezi obrazovnog profila Elektrotehničar informacionih tehnologija u privatnoj Elitnoj školi,  posetite stranicu Česta pitanja.

Savremena nastavna sredstva i tehnologija

Glavna prednost privatnih srednjih škola su izuzetni uslovi za rad, što je pogotovo važno kod smera elektrotehničar informacionih tehnologija, gde je glavni instrument za učenje – tehnologija. Specijalizovane računarske učionice poput one u Elitnoj školi opremljene su najsavremenijom tehnologijom koja čini praktični deo nastave efikasnim i stimulativnim.

Stručni kadar i pristup učeniku

Drugi veoma bitan faktor za uspešno osposobljavanje učenika za rad u IT sektoru je kvalitet predavača. Privatne stručne škole zapošljavaju istinske stručnjake iz ove oblasti koji imaju zavidno iskustvo kako u samom IT sektoru, tako i u nastavi. Činjenica je da je rad u malim grupama plodonosniji, pa privatne srednje škole posebnu pažnju obraćaju upravo na to. Što je manje učenika u razredu, to je veći kvalitet znanja koje usvajaju i to će se bolje snaći na studijama programiranja.

Predavači u privatnim srednjim stručnim školama upoznati su sa savremenim, interaktivnim metodama vođenja nastave koje garantuju da će svaki učenik ispuniti sav svoj potencijal.

Stručni kadar i pristup učeniku Elitna škola

Izvor fotografije: Pexels

Da li nakon završene privatne srednje stručne škole mogu da upišem bilo koji fakultet?

Pogrešno je uverenje da nakon privatne srednje škole može da se upiše samo privatni fakultet. Obrazovni profil elektrotehničar informacionih tehnologija u Elitnoj školi akreditovan je od strane Ministarstva prosvete, što znači da uz adekvatnu pripremu za prijemni ispit, učenici mogu da upišu koji god fakultet žele, a ako se odluče za programiranje, izdvajaće ih stečeno praktično iskustvo.

Za sve informacije o obrazovnom profilu, pozivamo buduće učenike i njihove roditelje da zakažu konsultaciju i posete nas lično u prostorijama škole, ili da nas kontaktiraju putem telefona ili kontakt forme na stranici Kontakt.