Profesije budućnosti – 11 IT zanimanja za sigurnu karijeru

Profesije budućnosti - 11 IT zanimanja za sigurnu karijeru

Oblast informacionih tehnologija je široka i raznolika i već sada nudi veliki broj zanimanja. Stvaranje i održavanje digitalnog sveta zahteva različite zadatke, a svako novo otkriće i napredak, kao na primer, kreiranje novog programskog jezika, automatski znači novo zanimanje.

Vrtoglavi napredak informacionih tehnologija nikako ne usporava, naprotiv, što znači da će i potražnja za IT-jevcima rasti u budućnosti. Dodatna je pogodnost i to što ova široka oblast podrazumeva različite karijere, pa svaki učenik Elitne škole koji završi obrazovni profil elektrotehničar informacionih tehnologija može da bira put koji mu je najprivlačniji.

Predlažemo ti nekoliko IT karijera koje su trenutno najunosnije ili se očekuje da to postanu:

Veb developer

Prosto rečeno, veb developeri stvaraju internet. Oni su zaduženi za kodiranje najrazličitijih veb stranica koristeći programske jezike. Stvaraju različite veb aplikacije po potrebama klijenta. Mogu baratati sa više programskih jezika, ili se usavršiti za jedan.

Java developer

Jedan od najrasprostranjenijih programskih jezika je Java, pa su tako i developeri koji se usmere na ovaj jezik veoma traženi i dobro plaćeni. Java je osnova velike većine mrežnih i Android aplikacija, a posle određenog broja projekata i stečenog iskustva, možeš postati medior Java developer, pa zatim senior Java developer.

sigurn akarijera u svetu IT-ja

Izvor fotografije – Pexels

.NET developeri

Kao i Java developeri, i ovo zanimanje znači usavršavanje za jedan određeni vid kodiranja. .Net tehnologija je projekat Microsoft-a, jedne od najjačih kompanija na svetu koja se neprestano širi, pa su joj tako uvek potrebni mladi programeri za razvijanje i implementiranje desktop i veb aplikacija pomoću .NET tehnologije.

IT analitičar

IT analitičari, pozantiji kao data scientists, tek nedavno su definisani kao posebni kadar. Oni ne spadaju ni u programere, ni u statističare, već su negde između. Njihov posao je da sakupljaju, obrađuju i analiziraju različite vrste podataka o aktivnostima korisnika interneta, od toga koliko je korisnika posetilo određeni sajt, do otkrivanja obrazaca njihovog ponašanja. Ovakvi podaci veoma su vredni mnogim kompanijama, pa su im stručnjaci koji umeju da ih tumače neophodni.

Prediktivni analitičari

Ovo zanimanje usko je povezano sa prethodnim. Posao prediktivnih analitičara je da na osnovu podataka koje prikupe i obrade IT analitičari, predvide kako će se korisnici ponašati u budućnosti i proslede svoje zaključke kompanijama koje zatim planiraju svoje poslovanje.

Administrator mreža

Administratori mreža veoma su važni u velikim kompanijama, bez obzira kojom granom privrede se one bave. Njihov posao nije samo da instaliraju i održavaju kompjuterske sisteme koje koriste radnici, već i da rešavaju probleme u organizaciji, prate efikasnost postojećih sistema i uvode promene koje će poboljšati i olakšati poslovanje, pa ih neki nazivaju i sistemskim analitičarima.

Veb dizajner

Evo IT posla za kreativce! Veb dizajneri osmišljavaju svaki aspekt izgleda veb stranica, od strukture, rasporeda funkcija, navigacije, boja, pa sve do odabira fonta. Veb dizajneri spajaju lepo i korisno, pa tako svojim umetničkim osećajem osmišljavaju stranice koje će odgovoriti na zahtev klijenta. Jedna od neophodnih veština je grafički dizajn.

karijera veb dizajnera

Izvor fotografije – Pexels

Dizajner video igrica

Industrija video igrica utrostručila se u poslednjih desetak godina i stalno su potrebni talentovani i kreativni dizajneri, programeri i grafičari koji će razvijati igrice, bez obzira na platformu. U poslednjih nekoliko godina, posebno su traženi dizajneri koji imaju iskustva sa razvijanjem mobilnih aplikacija.

Stručnjak za IT bezbednost

Ili cyber security ekspert može se nazvati i internet policajcem. Sajber napadi postaju sve češća pojava, a pošto se očekuje da će se u budućnosti sve poslovanje obavljati preko informacionih tehnologija, stručnjaci za odbranu od sajber kriminala postaće zlata vredni.

Cloud arhitekte

Ovo zanimanje interesantnog naziva zapravo podrazumeva kreiranje, implementiranje i upravljanje cloud tehnologijom, to jest, smeštanje i čuvanje podataka isključivo u internet prostoru umesto na hardveru. Najprostiji vid cloud tehnologije je e-mail, koji omogućava pristup podacima sa bilo kog uređaja,  ali velike kompanije zahtevaju kompleksne cloud servere i stručnjake koji ih održavaju.

Developer mobilnih aplikacija

Kao što sam naziv kaže, developeri mobilnih aplikacija osmišljavaju i kodiraju isključivo aplikacije za mobilne telefone. Platforma za mobilne aplikacije i njihova funckija razlikuje se od veb aplikacija, pa je tako potrebno savladati posebne veštine. Zbog toga su sve više traženi developeri koji se usavrše baš za mobilne aplikacije.

Kako da započnem neku od ovih karijera?

Osnova za bilo koje od ovih zanimanje stiče se u srednjoj stručnoj školi, a može se nadograditi na IT studijama. Obrazovni profil elektrotehničar informacionih tehnologija u Elitnoj školi pružiće ti sva teorijska znanja i praktične veštine potrebne za obavljanje osnovnih zadataka u bilo kojoj profesiji iz IT oblasti, kao i jak temelj za dalje školovanje. 

Zato rezerviši svoje mesto na vreme i već u septembru kreni ka svom cilju. IT diploma znači sigurnu karijeru, na tebi je samo da odlučiš koju!