Iz ugla profesionalca: Kako izgleda radni dan programera u IT firmi?

kako izgleda radni dan programera u IT firmi

Jedna od stvari koja najviše zanima buduće programere je kako bi im izgledao radni dan. Svi smo mi različiti i ne odgovara svakome radno vreme od 9 do 5. S druge strane, nekome je fiksno radno vreme i rad u kancelariji najbolji način da se fokusira i postigne rezultate.

Srećom, IT oblast nudi više opcija i važno je upoznati se sa njima pre nego što definitivno odlučiš koju karijeru ćeš izabrati. Zato ćemo pokušati da ti dočaramo kako izgleda radni dan programera koji radi u IT firmi.

Radni dan u IT firmi

Pre svega, važno je napomenti da nijedna firma nije ista i da svaka ima svoja pravila, raspored i način rada. Uobičajeno radno vreme programera u IT firmi počinje u jutarnjim časovima, a završava se u popodnevnim.

U poslednje vreme, sve više kompanija funkcioniše po principu kliznog radnog vremena. To znači da zaposleni nemaju zacrtano u koliko sati moraju da budu u kancelariji, već je njihovo radno vreme osam sati otkad su došli na posao, što je obično između 8 i 10 sati ujutru. Naravno, ukoliko je zakazan neki sastanak, obavezni su da dođu na vreme.

Agilno upravljanje projektima

U mnogim firmama se ujutru organizuju kratki sastanci, takozvani sprintovi, kojima prisustvuje ceo tim na čelu sa menadžerom projekata, osobom zaduženom za raspodelu zadataka. Na ovim sastancima svaki član tima izveštava kolege o zadacima na kojima je radio juče, šta planira da odradi tokom dana, kao i o eventualnim problemima.

Ova opšteprihvaćena strategija za agilno upravljanje softverskim projektom, poznatija kao SCRUM, uveliko pospešuje produktivnost, saradnju i kolegijalnost.

Komunikacija i dobri odnosi među kolegama veoma su bitni u IT firmama, gde često više programera radi na istom projektu. Tokom dana, po potrebi se zakazuju sastanci sa klijentima ili unutar tima.

sastanci-i-projekti-u-it-firmi

Organizacija posla kroz zadatke i tikete

Zatim, programeri sedaju za svoje računare. Prostor je uglavnom organizovan tako da više programera deli kancelariju, ili čak svi dele jednu veliku open space prostoriju sa mnogo računara, da bi se olakšala saradnja i ubrzao rad.

Nakon što proveri mejlove, najveći deo dana programer provodi u rešavanju taskova – zadataka koje mu je za taj dan dodelio menadžer projekata. Za podelu zadataka koriste se različite task manager platforme koje funkcionišu slično – svaki programer ima svoj profil preko kog pristupa taskovima i tiketima (tickets). 

Tiket je kratak opis taska: pisanje koda, korigovanje koda, detektovanje greške u kodu i njeno ispravljanje. Programer unosi podatke o svom napretku u tiket, pa menadžer projekata u svakom trenutku ima uvid u stanje svih taskova.

Neke IT firme kombinuju taskove i tikete, dok neke koriste samo taskove koji se dalje granaju na podtaskove.

Podela zadataka u skladu sa nivoom iskustva

Naravno, težina taskova zavisi od pozicije. Junior programeri bave se pisanjem jednostavnijih kodova, njihovim testiranjem i ispravljanjem, ili testiraju kodove svojih kolega i prijavljuju probleme. Seniori, koji imaju preko 5 godina iskustva i obično dobro barataju sa više programskih jezika, rade na kompleksnijim projektima, na primer, kreiranje e-banking platforme za neku banku, ispravljaju ozbiljnije greške, ili se bave analizom podataka.

Iako uslovno rečeno svako radi na svojim zadacima, saradnja je ključna za uspeh, pa juniori neretko pronalaze mentore u kolegama seniorima.

U nekim firmama, nakon što odradi sve zadatke predviđene za taj dan, programer je slobodan da ode kući i nešto ranije. Naravno, atmosfera je drugačija u svakoj firmi.

taskovi-u-programerskoj-firmi

Zaključak

Rad u firmi znači sigurnu platu, ali podrazumeva osmočasovno radno vreme i monotonu rutinu, bez previše slobode i sa vrlo ograničenim slobodnim vremenom. Sa druge strane, raditi kao programer frilenser podrazumeva drugi skup obaveza i odgovornosti, kao i organizacionih veština.

Smer elektrotehničar informacionih tehnologija u Elitnoj gimnaziji pruža dobru osnovu za obe karijere – rad u kompaniji i samostalno kao frilenser. Za koju ćeš se odlučiti zavisi od tvojih osobina i ambicija.

Zato rezerviši svoje mesto na vreme i već u septembru kreni ka svom cilju. IT diploma znači sigurnu karijeru, na tebi je samo da odlučiš koju!