Web dizajn – jedna od najkreativnijih oblasti u IT sektoru

Web dizajn – jedno od najkreativnijih zanimanja u IT sektoru

Želiš da radiš nešto kreativno a opet isplativo? Šta misliš o profesiji u kojoj ćeš moći da pokažeš svoju kreativnost, a koja je tražena i dobro plaćena? Posao web dizajnera je upravo jedan od takvih.

Šta radi web dizajner?

Jednostavno rečeno, posao web dizajnera je da kreira odnosno da osmisli kako jedan website treba da izgleda. To je skup aktivnosti koji uključuje kompletan dizajn, organizaciju stranica i sadržaja na stranicama sajta, kako bi se korisnik lako snalazio i imao odlično korisničko iskustvo. 

Web dizajneri paze na strukturu stranica, korisničko okruženje, izgled, boje, fontove, slike, raspored elemenata, ali i mnogo više. Osim što treba da osmisle izgled web stranica, dizajneri treba da poznaju i pisanje određenih kodova, kako bi se ideja realizovala, tj. sajt oživeo.

Koje programe web dizajner treba da poznaje?

Web dizajner treba da zna osnovne alate pomoću kojih će obavljati svoj posao. Početnik treba da savlada Photoshop, ali i Adobe Dreamweaver i razne takozvane mockup programe. Uz pomoć njih, dizajneri kreiraju skicu sajta kako bi pokazali klijentu kako će gotov proizvod izgledati. Tu su i mnogi drugi alati koji se uče kroz rad i praksu.

Što se kodiranja tiče, web dizajner treba da poznaje određene programske jezike, poput HTML-a i CSS-a. HTML je jezik koji služi za izradu i uređivanje strana na sajtu, a CSS služi za stilizovanje. Pored ova dva, web dizajner bi trebalo da poznaje i Java Script ali i osnove SEO optimizacije. Web dizajneri koji poznaju ove elemente su u velikoj prednosti jer su traženiji i bolje plaćeni.

Koje programe web dizajner treba da poznaje?

Izvor slike: Pexels

Koja je razlika između grafičkog dizajnera i web dizajnera?

Web dizajner nije isto što i grafički dizajner. Oba posla zahtevaju kreativnost i inovativnost, ali grafički dizajner se bavi izradom štampanih rešenja što podrazumeva praksu kombinovanja teksta i slike. Naravno, sa napretkom tehnologije, posao grafičkog dizajnera je prilagođen elektronskim medijima, odnosno internetu i televiziji. 

Web dizajner mora da poznaje grafički dizajn i programe koji se koriste, kao što su Adobe Photoshop, Adobe Illustrator i drugi ali treba da zna i kodiranje, što ne spada u opis posla grafičkog dizajnera.

Kako da postanem web dizajner?

Ako ti ovaj posao izgleda primamljivo, za njega možeš da se spremaš tako što ćeš izabrati adekvatnu srednju školu. Danas gimnazije i srednje škole nude smerove koje su odlična osnova za bavljenje nekim poslom iz IT industrije. 

Elektrotehničar informacionih tehnologija pored odličnih stručnih predmeta koji te uvode u IT svet sadrži i predmet web dizajn, gde ćeš savladati osnove koje ćeš kasnije unapređivati na fakultetu. Najviše se cene dizajneri koji su se školovali upravo za ovaj posao.

Zatim postoje kursevi na kojima možeš da naučiš web dizajn. Na tim kursevima se nauče programi i savladavaju osnove, ali da bi postao dobar web dizajner, potrebno je dosta učenja, vežbe i iskustva. Ovo je veština koja se uči kroz rad sa klijentima. Kada savladaš osnovne programe koji se koriste u web dizajnu, možeš da vežbaš sam, tako što ćeš napraviti website. 

Pored gorenavedenih, tu je i samostalno učenje za one najupornije. Postoji dosta online kurseva i udžbenika koji ti mogu pomoći. Ovo je odlično za dodatnu vežbu, ali je možda i najteži način. Treba dosta upornosti, rada i discipline, koja se svakako na kraju isplati.

Kako da postanem web dizajner?

Izvor slike: Pexels

Zaključak

Dobar web dizajner neće imati poteškoće da se zaposli i dobro zarađuje. Ova karijera je trenutno jedna od najpoželjnijih, a izbor adekvatne srednje škole je odličan početak. I ono najbitnije, dobar dizajner treba da uvek bude u toku sa novinama u poslu, da stalno prati trendove i usavršava se.

Ukoliko ti se priča o web dizajnu dopala, možda bi trebalo da razmisliš o bavljenju ovim zanimanjem u budućnosti.

Za sve informacije o obrazovnom profilu EIT, pozivamo buduće učenike i njihove roditelje da zakažu konsultaciju i posete nas lično u prostorijama škole, ili da nas kontaktiraju putem telefona ili kontakt forme na stranici Kontakt.