Zašto upisati informacione tehnologije nakon osnovne škole?

Zašto upisati IT smer nakon osnovne škole

Informacione tehnologije su usmerenje za koje se odlučuje sve više mladih i to sa razlogom. Ova oblast raste i razvija se vrtoglavom brzinom, što svakim danom donosi veću potražnju za profilom elektrotehničar informacionih tehnologija, ali i za stručnjacima iz povezanih oblasti, poput veb dizajnera, grafičkih dizajnera i developera različitih platformi. Pored širokog spektra mogućnosti koje pruža osnovno znanje iz oblasti informacionih tehnologija, važno je imati na umu i finansijsku sigurnost koju IT oblast nudi.

Odabir srednje škole prva je prekretnica u životu i prvi korak ka usmeravanju na buduću profesiju. U moru mogućnosti, izuzetno je važno da se osnovci i njihovi roditelji informišu o obrazovnim profilima koje razmatraju i odrede kriterijume na osnovu kojih će doneti konačnu odluku. Za sve koji razmatraju informacione tehnologije kao opciju za dalje obrazovanje, evo kraćeg osvrta na proces usavršavanja i sve pogodnosti koje ova oblast pruža.

Šta tačno podrazumeva obrazovanje iz oblasti informacionih tehnologija?

Srednjoškolsko obrazovanje iz IT oblasti podrazumeva izučavanje i savladavanje osnovnih oblika softverskih proizvoda. Konkretno, to znači osposobljavanje učenika da rukuje hardverom (sklapa računar, testira hardver i otklanja kvarove – veštine koje su neophodne i u svakodnevnom životu), kao da projektuje, implementira i održava softvere, baze podataka, sigurnosne informacione sisteme, veb stranice, statičke i dinamičke desktop i veb aplikacije. 

Šta se uči na smeru Elektrotehničar informacionih tehnologija?

Pored navedenih praktičnih veština koje su ključne za pronalaženje prvog posla ili dalje usavršavanje, obrazovni profil elektrotehničar informacionih tehnologija pruža kvalitetno obrazovanje iz velikog broja naučnih oblasti i opšte kulture. Spisak opšteobrazovnih i stručnih predmeta možete pogledati na stranici obrazovnog profila Elektrotehničar informacionih tehnologija.

Zašto se odlučiti baš za smer Elektrotehničar informacionih tehnologija u Elitnoj školi?

Jedinstveni uslovi za rad i tim predavača koji čine priznati stručnjaci na čelu sa prof. dr Đorđem Hercegom čine Elitnu privatnu ekonomsku školu i gimnaziju idealnim mestom za sticanje znanja iz IT oblasti. Učenicima je dostupna najsavremenija tehnologija, a mali broj učenika po razredu osigurava potpunu posvećenost predavača svakom učeniku, što je nemoguće u državnim srednjim školama gde u razredu ima i po preko 30 učenika.

Rad u malim grupama

Rad u malim grupama pogotovo je pogodan za stručne predmete gde učenici stiču praktična znanja – predavači imaju dovoljno vremena da prate napredak svakog pojedinačnog učenika, što obezbeđuje savremeni, diferenciran pristup podučavanju. Na taj način, osigurano je da će svaki učenik ili učenica steći kvalitetno znanje prilagođeno njegovim ili njenim potrebama.

Mogućnost prakse

Za posebno uspešne i ambiciozne učenike, postoji mogućnost organizovanja prakse po završetku druge godine koja dodatno osposobljava učenika za rad u firmama.

It smer elitna škola

Kabinet za Informacione tehnologije u Elitnoj školi

Šta posle završene srednje škole?

Završeno četvorogodišnje obrazovanje na smeru elektrotehničar informacionih tehnologija pruža učeniku mogućnost za dalje usavršavanje na državnim ili privatnim fakultetima u Srbiji i inostranstvu, ali i mogućnost zaposlenja. S obzirom na to da velik deo četvorogodišnjeg obrazovanja podrazumeva praktični rad, učenik je i više nego sposoban da obavlja ove dužnosti na radnom mestu, čak i ako se odluči da ne upiše fakultet.

Da li je diploma Elitne privatne ekonomske škole i gimnazije priznata?

Da, diploma elektrotehničar informacionih tehnologija priznata je kod nas i u inostranstvu, što izjednačava učenike Elitne privatne ekonomske škole i gimnazije sa učenicima stručnih srednjih škola po zvanju, a stavlja ih ispred po kvalitetu znanja i količini praktičnog iskustva.

Stečena diploma priznata je od strane visokoobrazovnih ustanova i brojnih poslodavaca, pa po završetku srednje škole učenik može da upiše državni ili privatni fakultet po izboru kako u Srbiji, tako i u inostranstvu, ili da brzo i lako pronađe posao, što nije moguće sa završenom opštom gimanzijom.

Da li je lako doći do zaposlenja nakon završene srednje škole?

IT sektor jedinstven je po tome što potražnja za kadrom prevazilazi dostupnost – uslovno rečeno, za svakog ko se obuči postoji radno mesto. Ovaj kadar neophodan je svakoj kompaniji koja vodi bilo koji aspekt poslovanja elektronski, bez obzira na primarnu oblast poslovanja, a broj ovakvih kompanija je ogroman. Svakodnevni zadaci elektrotehničara informacionih tehnologija podrazumevaju kreiranje i održavanje baza podataka, programiranje, veb dizajn i kodiranje, a po zavšetku četvorogodišnjeg obrazovanja učenik Elitne gimanzije savršeno je sposoban da ove zadatke ispunjava.

Za koja sve zanimanja mogu da se opredelim nakon završene IT srednje škole?

IT sektor podrazumeva velik broj zanimanja koji se svakog dana povećava, jer su nove grane ove oblasti u konstantnom razvoju. Sa svakim novim informacionim sistemom ili novim programskim jezikom dolazi i novo potencijalno usmerenje i zanimanje u budućnosti. Zvanje elektrotehničar informacionih tehnologija savršena je osnova za dalje usavršavanje i ostvarivanje različitih karijera, što kroz fakultetsko obrazovanje, što kroz rad i praksu:

  • Veb dizajner
  • (Veb) programer
  • Analitičar/administrator baza podataka
  • Inženjer računarskih sistema
  • Menadžer IT projekata
  • Aplikativni inženjer
  • Konsultant za različite IT oblasti
  • Administrator računarske mreže/sistema/baze podataka
  • Dizajner aplikacija/video igrica/multimedijalnih sadržaja
  • Grafički dizajner

Skoro svaka od ovih karijera može se ostvariti i na daljinu uz fleksibilno radno vreme, frilens radom od kuće.

Zanimanja u okviru IT oblasti

Izvor slike: Pexels

Kolika je zarada u IT sektoru?

Prirodno je da finansijska sigurnost bude jedan od glavnih faktora prilikom upisivanja srednje škole i kasnije fakulteta.

Zarada u ovoj oblasti višestruko je veća nego u mnogim drugim oblastima privrede. Prema podacima za 2017. godinu, plata veb i softverskih developera sa određenim iskustvom često je i preko 100 000 dinara, veb dizajneri zarađuju između 80 i 100 hiljada, a administratori baza podataka do 90 hiljada. U oblasti koja definiše i doslovno kreira budućnost, svako dodatno usavršavanje, kreativnost i inovativnost mogu se dodatno unovčiti.

Ukratko...

Ako te privlači svet kompjutera i želiš da se baviš poslovima budućnosti, srednjoškolsko obrazovanje u oblasti informacionih tehnologija je nešto što bi trebalo ozbiljno da razmotriš. IT edukacija uopšteno, a obrazovni profil elektrotehničar informacionih tehnologija konkretno, otvara mnoge mogućnosti za dalje usavršavanje, a broj potencijalnih karijera od kojih je svaka veoma isplativa unutar oblasti je ogroman. Pritom, treba imati na umu činjenicu da Novi Sad postaje jedan od najzančajnijih IT centara u regionu, te se do prvog posla može doći relativno brzo i lako.

Za sve informacije o obrazovnom profilu, pozivamo buduće učenike i njihove roditelje da zakažu konsultaciju i posete nas lično u prostorijama škole, ili da nas kontaktiraju putem telefona ili kontakt forme na stranici Kontakt.