5 načina da dobiješ odlično plaćen posao u IT industriji

5 načina da dobiješ odlično plaćen posao u IT industriji

IT industrija je u konstantnoj ekspanziji, kako u svetu tako i kod nas. Skoro da ne postoji kompanija u kojoj nije zaposlen bar jedan IT stručnjak iz neke oblasti.

Da bi se do ekspertize stiglo, potrebno je upisati dobru srednju školu koja nudi kvalitetan IT smer, a poželjno je nastaviti studije u zavisnosti od sfere interesovanja.

Ono što sve zanima je kako nakon završene srednje škole i fakulteta doći do zaposlenja? U nastavku teksta, izdvojili smo najpraktičnije savete kako do posla u jednoj od najpopularnijih industrija na svetu.

1. Pravi smer

Ako te zanima IT, onda bi najbolje bilo da se još u srednjoj školi odlučiš za smerove koji nude edukaciju iz ove oblasti.

Elektrotehničar informacionih tehnologija je odličan primer smera koji nudi program kreiran tako da učenicima pruži praktična znanja iz oblasti modelovanja i razvijanja baza podataka, kao i veštine održavanja i provere sigurnosti informacionih sistema i zaštite podataka.

Završetkom ovog smera, ne samo da stičeš dobru osnovu za upis na dalje studije,već ćeš imati opciju da biraš između nekoliko različitih smerova i tako izabereš ono što te najviše zanima i u kom pravcu želiš da razvijaš karijeru.

2. Praksa

Plan i program srednje škole, a posle i fakulteta je bitan za svakog budućeg IT stručnjaka. Uskostručni predmeti koji oblikuju znanje i rešavanje problema sa kojima se đaci i studenti susreću je zaista zlata vredno iskustvo.

Pod pravim mentorstvom, naučićeš kako da raščlaniš problem, pronalaziš rešenja, uvodiš inovacije i razvijaš svoje metode rada. Sve ovo će biti odličan temelj za tvoju budućnost u IT industriji.

3. Prvo radno iskustvo

Praksa je prva podloga u sticanju znanja, ali nakon nje, vreme je da se sa naučenim izađe na tržište.

Ako si početnik i tek treba da stekneš radno iskustvo, konkuriši i u domaćim i stranim kompanijama. Domaće kompanije uglavnom imaju fiksno radno vreme u našoj vremenskoj zoni i imaju timove sa čijim članovima ćeš moći da se konsultuješ i nakon dobijene povratne informacije, pružiš svoj maksimum.

Posao sa stranim kompanijama je sjajno iskustvo za rad u internacionalnom timu gde možeš da naučiš nešto iz drugih praksi, aktivno koristiš svoje IT znanje, ali i komunikaciju na engleskom jeziku.

U oba slučaja, povremen prekovremeni rad može biti plus ka daljem napredovanju i izgradnji tvog portfolija.

Bonus savet: Redovno prati oglase i konkuriši. Ako ipak vidiš neku kompaniju koja ti se sviđa, a trenutno nema aktivne oglase, slobodno ih kontaktiraj. Kreiraj CV i motivaciono pismo koje objašnjava zbog čega želiš da radiš baš u toj kompaniji. Postoje realne šanse da ti se njihov HR tim javi i zahvali na ovoj inicijativi, i da te se sete kada se otvori novo radno mesto.

Prvo radno iskustvo za pocetnike u IT industrijiIzvor slike: Pexels

4. Edukacija bez prestanka

Ako misliš da učenje prestaje završetkom školovanja, onda IT i pre svega programiranje možda nije pravi smer za tebe.

IT industrija nikad ne stagnira. Novi trendovi se pojavljuju vrlo često i jako je važno da svoje znanje redovno unapređuješ. Današnje doba nam dozvoljava da svakodnevno otkrivamo nove izvore za učenje i nismo osuđeni da mesecima čekamo neku novu knjigu ili kurs kako bismo nadogradili sve znanje.

Dostupnost online edukacija i tutorijala skoro je neograničena, od kojih su neki čak i besplatni. Možeš i da se prijaviš na bezbroj newsletter-a koji se šalju na dnevnom, nedeljnom ili mesečnom nivou preko kojih ćeš se redovno informisati o novostima u IT sferi.

Često na sajtovima posvećenim IT industriji možeš putem mejla dobiti i e-knjige koje će biti dodatna dopuna tvom znanju.

5. Samopromocija

Sasvim je u redu da skreneš pažnju na sebe, svoje umeće i iskustvo. Možeš da se priključiš raznim forumima, grupama na društvenim mrežama gde ćeš se javljati na tuđe oglase ili ponuditi svoje usluge. Uz što više ostvarenih kvalitetnih saradnji, doći će i preporuke, a preporuke su najbolji vid besplatnog marketinga.

Možeš razmisliti i da kreiraš svoju biznis stranicu na društvenim mrežama preko koje nudiš usluge i kreiraš zanimljiv sadržaj koji će privući potencijalne saradnike, a možda i buduće poslodavce.

Samopromocija IT usluga na forumima i drustvenim mrezamaIzvor slike: Pexels

Da zaključimo

Postoje velike razlike između onih koji samo žele da rade i primaju platu i onih koji žele da grade karijeru. Prva grupa ulaže taman toliko da ostane na radnom mestu, dok se drugi kompletno posvećuju razvoju svojih veština, ulaganjem u svoju edukaciju, preuzimanjem incijative i upornošću.

IT tržište je kompetitivno i to je činejnica koju moramo da prihvatimo. Potražnja za poslovima i srednjoškolskim i fakultetskim smerovima sve je veća, ali to ne znači da ne postoji šansa za onog ko zaista voli ovaj posao i njime želi dugoročno da se bavi.

Prvi siguran korak je upis IT smera u školi koja može da ti pruži sva potrebna znanja i podršku.
Ako imaš neka pitanja ili nedoumice, tu smo da ti odgovorimo na sve što te zanima. Kontaktiraj nas telefonom ako želiš da zakažeš konsultacije u prostorijama naše škole. Zajedno sa roditeljima možeš spremiti spisak pitanja na koje želiš da saznaš odgovor.

Alternativno, možeš nam se javiti preko kontakt forme na stranici Kontakt i očekuj odgovor u najbržem mogućem roku.