Posao u turizmu: Kako izgledaju rad u turističkoj agenciji i posao turističkog vodiča

Posao u turizmu: Turistički vodič ili rad u agenciji

Rad u turizmu zvuči kao ispunjenje sna za svakog ko voli putovanja i avanture, kao i istraživanje novih destinacija. Ipak, to je samo u teoriji, a u stvarnosti, posao u turizmi je pomalo drugačiji.

Ako razmišljaš o školovanju za turističkog tehničara, sigurno te zanima šta možeš da radiš nakon što završiš srednju školu, pa i studije. Zato danas pričamo o radu u turističkoj ageniciji i poslu turističkog vodiča.

Šta mogu da radim nakon završenog smera turistički tehničar?

Nakon završenog smera Turistički tehničar, najčešći sledeći korak je praksa ili prvi posao u turističkoj agenciji. Da bi postao turistički vodič, potrebno je da polažeš ispit i dobiješ licencu.

Oni koji nastave školovanje u turizmu ili ugostiteljstvu (što je takođe čest izbor) mogu da očekuju i zaposlenje na višoj poziciji ili rad u ugostiteljskim objektima i hotelima.

Kako izgleda posao u turističkoj agenciji?

Posao u turističkoj agenciji zapravo je kancelarijski posao, ali nije nimalo dosadan. Obuhvata sastavljanje aranžmana, formiranje cene, komunikaciju sa klijentima, oglašavanje… Sve zavisi od toga na kojoj poziciji radiš.

Za one koji vole rad sa ljudima, posao u turističkoj agenciji biće interesantan i dinamičan. Ovo je svakako i odgovoran posao, jer je potrebno pobrinuti se za sve detalje kako bi nečiji odmor ili putovanje bilo koje vrste prošao u najboljem redu. Za neke, može da bude čak i stresan ako nešto pođe naopako, pa je odgovornost na njima. S druge strane, može da bude i ispunjavajuć kada su klijenti zadovoljni nakon putovanja i rado vam se vraćaju.

Najveća mana posla u turističkoj agenciji u našoj zemlji su niske plate. Zarada je ispod proseka, a posao je odgovoran i ponekad stresan, pogotovo u jeku sezone. Dobra stvar je što je uglavnom dovoljno završiti srednju školu za zaposlenje u turističkoj agenciji, a često se zapošljavaju i ljude iz sasvim druge struke, koji brzo uče i uz kratku obuku, mogu da obavljaju poslove u turističkoj ageciji.

Kako izgleda posao u turističkoj agenciji?Izvor fotografije: Freepik

A kako izgleda posao turističkog vodiča?

Posao turističkog vodiča mnogima zvuči interesantnije od rada u agenciji. Turistički vodič putuje, obilazi interesantne destinacije, poznaje znamenitosti, istoriju i kulturu gradova koji su najčešća turistička atrakcija.

Kada je reč o vikend obilasku i razgledanju znamenitosti, turisti iz Srbije najčešće su zainteresovani za prelepe evropske gradove, do kojih nije teško doći i ne košta mnogo. To su Budimpešta, Beč, Venecija, Rim, Istanbul. Ovi gradovi su prepuni znamenitosti, imaju bogatu istoriju i kulturu i pravo su uživanje za turiste, ali i za turističke vodiče.

Za ovaj posao, obavezno je poznavanje engleskog jezika, ali i nekog drugog rasprostranjenog jezika poput nemačkog ili španskog, pa i italijanskog, kako bi turistički vodič mogao da bez nesporazuma komunicira sa lokalcima.

Ovaj posao primamljiv je mladima, koji mogu sebi da priušte da ne budu kod kuće po nekoliko dana i nemaju fiksno radno vreme. Odličan je kao jedan od prvih poslova jer može dosta da se nauči i da se usavrši strani jezik.

Interesantna opcija je i posao lokalnog turističkog vodiča. Turizam se širi i u našoj zemlji, pa sve više stranaca dolazi prvenstveno u Beograd i Novi Sad, privučeni njihovim znamenitostima, kulturom, ali i bogatim noćnim životom.

kako izgleda posao turističkog vodiča?Izvor fotografije: Freepik

Koje su ostale opcije?

Pored opisanih poslova, možeš da radiš i kao pratilac grupe na putovanjima (kod nas je to najčešće u Grčku na more), ali u tom slučaju se provodi dosta vremena u autobusu. Pritom, moraš biti spreman da rešavaš sve probleme na koje se putnici žale. Prednost je, naravno, putovanje na egzotične destinacije.

Predstavnik agencije na destinacijama je takoće interesantan posao, ali je sezonski. Nećeš provoditi puno vremena u autobusima, a celo leto si na moru. Mnogi će se složiti da zvuči primamljivo.

Posao u turizmu - pratilac grupe na putovanjimaIzvor fotografije: Freepik

Da li su ovi poslovi pravi izbor za mene?

Posao u turističkoj agenciji može biti interesantan na početku karijere, kada ti je potrebno da stekneš praktično znanje. Nisu u svim agencijama plate male – ako brzo učiš i ističeš se, možeš napredovati i uživati u ovom poslu i dobroj plati.

Posao turističkog vodiča je super izbor ako si preman da dosta putuješ i nemaš fiksno radno vreme. Ovo je super opcija za upoznavanje interesantnih gradova i usavršavanje stranog jezika.

Zaključak

Turizam je grana od koje se očekuje da se još više širi i da se u istu ulaže. Ako ti deluje zanimljivo, najbolji način da dođeš do ovog posla je da u srednjoj školi izabereš smer turistički tehničar.

Kontaktiraj nas ili nas poseti lično i saznaj više o ovom smeru. Sve informacije možeš naći na sajtu Elitne škole, u sekciji Kontakt.