Kada programiranje možda ipak nije karijera za tebe?

Kada programiranje možda ipak nije karijera za tebe?

Činjenica je da je u našoj zemlji programiranje jedan od najunosnijih poslova, koji čeka svetla budućnost jer tehnologija stalno napreduje. Iako bi svi voleli da rade u firmama koje pružaju odlične uslove i da zarađuju kao programeri, ovaj posao nije za svakoga.

Ako se pronalaziš u većini dole navedenih stavki, možda je bolje da razmisliš još jednom pre nego što se odlučiš da se baviš ovim poslom.

1. Misliš da je lako postati programer

Ako misliš da ti je dovoljan samo kurs od nekoliko meseci da postaneš programer, odmah nađeš posao i počneš odlično da zarađuješ, varaš se. Da bi postao dobar programer, potrebne su godine obrazovanja, prakse i samostalnog rada.

Kurs ti može pružiti osnove, ali ako nemaš nikakvih dodira sa programiranjem i nisi zainteresovan da istražuješ, biće ti teško. Dobar programer dosta uči i usavršava se, školuje se i postaje sve bolji kroz praktičan rad.

Misliš da je postati programer lako

Izvor fotografije: Pexels 

2. Ne želiš da se usavršavaš

Današnje vreme je dosta dinamično i u svakoj industriji se dešavaju promene s kojima se mora ići u korak. To je posebno bitno u IT industriji. Dobar programer mora ulagati u svoje znanje, ići u korak sa razvojem tehnologije, učiti nove stvari. Ako si previše lenj da bi se usavršavao, u jednom trenutku više neće biti mesta za tebe u IT industriji. Dobre IT kompanije prepoznaju perspektivne programere i radije ih zapošljavaju.

3. Ne voliš timski rad

Programeri rade u timovima i stalno komuniciraju međusobno kako bi krajnji rezultat bio besprekoran. Takođe komuniciraju i sa ostalima koji rade na projektu, kao što su QA testeri. Ako više voliš sam da radiš, ne deliš svoja iskustva i predloge sa drugima, možeš naići na probleme u ovom poslu. Timski rad je izuzetno bitan i ako želiš da budeš dobar programer, pripremi se i na to da te rad u timu svakako očekuje.

Ne voliš timski rad

Izvor fotografije: Pexels

4. Više ti se sviđa državni posao

U našoj zemlji, državni posao je i dalje jedna od poželjnijih karijera. Sa sobom nosi i prednosti i mane. Najčešće je teško doći do mesta u državnoj firmi, a i plata u privatnom sektoru je često dosta veća. Ono što mnogi navode kao prednost državnog posla je fiksno radno vreme od 7-15 i opuštenija atmosfera, ili narodski rečeno, ne mora toliko da se radi.

U IT industriji, mora dosta da se radi i da se pokazuju rezultati, ali su i veće šanse za napredovanje i povećanje plate. Takođe, programerske firme nude fleksibilno radno vreme, te neki programeti počinju da rade od 9 ili 10 ujutru, što je odlično za one koji vole duže da spavaju ili da završe svoje obaveze pre radnog vremena.

5. Želiš da budeš programer samo zbog dobre zarade

Ako je dobra zarada tvoja jedina motivacija, biće ti teže da postaneš programer. Uvek je teže kada radiš nešto što ne voliš i što te baš puno i ne interesuje. Biti programer traži kreativnost, kritičko mišljenje i zainteresovanost. Dobra zarada je velika prednost ovog posla, ali ne treba da bude glavni razlog, već dodatna motivacija

Zaključak

Sa svim navedenim prednostima karijere u IT-ju, programerski posao jeste jedan od najpoželjnijih, ali zahteva rad na sebi, usavršavanje i posvećenost. Ako i dalje misliš da je ovo prava karijera za tebe, najbolje je da svoje obrazovanje krene u tom smeru.

Elektrotehničar informacionih tehnologija je obrazovni profil koji će ti pružiti odličnu osnovu za dalje usavršavanje na tvom putu da postaneš programer.