Postani odličan programer: 6 koraka koji ti mogu pomoći

Postani odličan programer: 6 koraka koji ti mogu pomoći

Sve više mladih se odlučuje da gradi karijeru u IT industriji, zbog svih prednosti koje ona nudi. Među istaknutijim, to su odlični uslovi za rad u IT firmama, fleksibilno radno vreme i dobra zarada. IT kompanije zapošljavaju mlade talente ali i iskusne programere. 

Sledeći saveti će ti pomoći da postaneš još bolji programer i izgradiš uspešnu karijeru.

1. Usavrši jedan programski jezik

Za početak ti savetujemo da se posvetiš jednom programskom jeziku. Izaberi jedan od najtraženijih na tržištu i postani sasvim dobar u tome. Najtraženiji su oni programeri koji su eksperti u nekoj oblasti. Kasnije svakako treba da se usavršavaš i stekneš barem osnovno znanje i u drugim oblastima.

Usavrši jedan programski jezik

Izvor slike: Pexels

2. Uči kroz praksu

Bilo koji posao se najbolje uči kroz praktičan rad, a to važi i za programiranje. Ako si na početku, tj. ako tek učiš osnove, bilo bi dobro da potražiš neku praksu. Mnoge firme nude volonterske pozicije. Ukoliko imaš vremena, ili tokom letnje pauze, možeš da pratiš rad iskusnijih programera i pokupiš savete koje nećeš naći u knjigama.

Kad već stekneš neke veštine, bilo bi dobro da sam pokušaš nešto da napraviš. Možeš da kreiraš sajt ili igricu. Počni od jednostavnih koraka a kako se tvoje znanje širi, tako ćeš ga i primeniti na svom mini projektu. Osim toga što je ovo odlična vežba i može poslužiti u portfoliu, razvijaće i tvoju kreativnost i radne navike.

3. Unapredi znanje engleskog jezika

Znanje engleskog jezika je neophodno u ovom poslu. Dosta programera barata terminima kojima se svakodnevno koristi, ali ne zna da komunicira na engleskom. Pri zaposlenju, poznavanje engleskog jezika može biti i jedan od uslova, a svakako je poželjno.

U Srbiji, a posebno u najvećem IT centru – Novom Sadu, većina firmi dolaze iz inostranstva. To znači da ćete komunicirati sa kolegama koji rade u drugim državama. Da ne bi došlo do prepreka, odlično poznavanje engleskog jezika je nešto što svaki programer treba da poseduje. Ako tvoj engleski nije na zavidnom novu, savetujemo ti da ga unaprediš.

4. Budi timski igrač

Dobar programer treba da zna da komunicira sa ostalim članovima tima sa kojima će najčešće raditi na projektu. Stalne konsultacije su neophodne da bi krajnji rezultat bio što uspešniji. Takođe, treba da znaju da komuniciraju sa QA testerima koji proveravaju uspešnost aplikacije ili programa. Dobar programer je svakako dobar timski igrač, te bi bilo dobro da uvek budeš otvoren za saradnju i komunikaciju.

Budi timski igrač

Izvor slike: Pexels

5. Stalno se usavršavaj

I najvažnije, nemoj da prestaneš da učiš. U IT industriji uvek ima prostora za novine s kojima treba ići u korak i pratiti šta je aktuelno. Dobre IT firme takođe ulažu u svoje zaposlene i šalju ih na organizovane kurseve i seminare na kojima će se dodatno edukovati. Ono što sam možeš da uradiš je da u slobodno vreme učiš i dodatno istražuješ kako bi postao što bolji u ovom poslu.

6. Počni na vreme

Ukoliko si još mlad i tek se interesuješ za karijeru u IT-u, najbolje je da počneš izborom prave srednje škole. Sada gimnazije i srednje škole imaju IT smerove, a obrazovni profil Elektrotehničar informacionih tehnologija u Elitnoj školi je odličan način da započneš svoju karijeru programera. 

Pozivamo te da sa roditeljima posetiš našu školu i saznaš više o obrazovnim profilima koje nudimo!  Kontaktiraj nas putem telefona ili kontakt forme na stranici Kontakt i zakaži konsultacije još danas.