Kako da znam da li je smer Kulinarski tehničar za mene?

Kako da znam da li je smer Kulinarski tehničar za mene?

Odabir srednje škole i smera jedna je od najvažnijih odluka u životu. Za većinu, to je prekretnica koja odlučuje kako će teći naše dalje obrazovanje i karijera. Zbog toga je važno dobro se informisati i pažljivo razmisliti o tome koji smer upisati.

Glavne stavke o kojima treba da razmišljaš kada biraš smer jesu pre svega tvoja interesovanja, ali i mogućnosti zapošljavanja nakon srednje škole ili fakulteta. Važno je pratiti svoje snove, ali treba biti praktičan i razmišljati o zanimanjima koja mogu da pruže stabilnost i mogućnost napredovanja.

Ukoliko razmatraš smer Kulinarski tehničar u Elitnoj školi, pripremili smo ti spisak pitanja koje bi trebalo da postaviš sebi u nadi da će ti pomoći da odlučiš da li je ovaj smer pravi izbor za tebe.

Da li želiš da postaneš kuvar ili konobar?

Smer Kulinarski tehničar osposobiće te da radiš kao server hrane i pića, kao pomoćni kuvar, ili, uz kratku specijalizaciju, kao glavni kuvar. Naučićeš sve neophodne veštine i steći široko obrazovanje potrebno za uspešnu karijeru u ugostiteljstvu.

Velika je potražnja za svakim od ovih profila, kako na domaćem tržištu, tako i u inostranstvu. Ovaj smer predstavlja odličan temelj za rad u velikom broju različitih ugostiteljskih objekata.

Osim predmeta praktične prirode, upoznaćeš se i sa osnovama poslovnog aspekta ugostiteljstva, što će ti pomoći ukoliko jednog dana budeš vlasnik ugostiteljskog objekta.

Da li želiš da postaneš kuvar ili konobar?Izvor fotografije: Pexels

Da li voliš da kuvaš?

Svakog dobrog kuvara odlikuje prvenstveno ljubav prema hrani. Najuspešniji ugostitelji pre svega su veliki gurmani!

Ukoliko voliš da eksperimentišeš u kuhinji i spremanje obroka za ukućane ti predstavlja užitak, a ne gnjavažu, velike su šanse da ćeš uživati kako u karijeri koja te čeka nakon završenog obrazovanja, tako i u samom obrazovanju.

Smer Kulinarski tehničar podrazumeva i nekoliko praktičnih uskostručnih predmeta gde ćeš naučiti kako da primeniš teorijsko znanje o pripremanju i serviranju hrane.

Međutim, treba biti svestan da će priprema i serviranje hrane postati tvoja svakodnevnica ukoliko se odlučiš za kulinarsku karijeru, pa tako treba pažljivo da razmisliš da li je hrana tvoja istinska strast, a ne samo hobi kojim voliš da se baviš tek povremeno.

Da li si kreativan/kreativna?

Kvalitetan kuvar ili konobar u stalnoj je potrazi za novim načinima pripreme i serviranja hrane. Ukoliko si inače kreativan i voliš da se igraš, to će biti veliki plus koji će te izdvojiti. Najuspešniji svetski kuvari pre svega su umetnici! Za njih je kulinarstvo igra, a ne posao.

Kulinarstvo je oblast u kojoj uvek ima prostora za eksperimentisanje i inovacije, pa predstavlja savršenu priliku da iskažeš, a kada dođe vreme i unovčiš, svoju maštovitost.

Da li te zanima ugostiteljstvo?

Ugostiteljstvo je veoma široka oblast i ona pruža mogućnost razvoja u raznim pravcima. Postoji mnogo aspekata ovog posla i ono ne mora nužno da podrazumeva samo pripremu i serviranje hrane.

Ugostiteljstvo uključuje i zadatke osmišljavanja jelovnika, razvijanja novih jela, poručivanja namirnica, ali i poslovni aspekt – komunikaciju sa dobavljačima i saradnicima, gostima, kolegama na različitim pozicijama.

Da li voliš da radiš sa ljudima?

Možda zvuči iznenađujuće, ali za uspeh u ugostiteljskoj karijera veoma je važno biti komunikativan i druželjubiv. Kulinarski tehničari uvek rade u timu, većem ili manjem. Bez obzira na vrstu i veličinu restorana ili kafića u kom radiš, veoma je važno biti timski igrač.

Stoga, smer Kulinarski tehničar je pravi izbor za tebe ukoliko si spreman da radiš u timu i uživaš u saradnji, a ne samostalnom radu.

Kuhinja restorana veoma je dinamično okruženje i kuvarski tim mora da bude savršeno uigran kako bi mogao da isprati potrebe gostiju. Komunikacija unutar ekipe od presudne je važnosti kako bi sve funkcionisalo kako treba, kao i spremnost da se pomogne i uskoči kolegama. Dobra atmosfera u radnom okruženju postiže se samo ukoliko se svi članovi slažu.

Pored toga, konobari i šefovi sale moraju da budu veoma taktični i da znaju kako da postupaju sa gostima – prioritet je učiniti sve da se gost oseća prijatno, što ne uključuje samo spretnost i uslužnost, već i osmeh i ljubaznost. Zbog toga su najuspešniji konobari i šankeri ekstroverti koji vole da budu okruženi ljudima.

Kulinarski tehnicar - Elitna skola Novi SadIzvor fotografije: Unsplash

Da li spreman/spremna za dalje usavršavanje i celoživotno učenje?

Smer Kulinarski tehničar osposobiće te da se zaposliš kao konobar ili pomoćni kuvar odmah nakon završene srednje škole. Steći ćeš sva potrebna znanja, ali i praktične veštine. Ali ovaj smer takođe pruža mnogo opcija za dalje školovanje i usavršavanje.

Uz kratku specijalizaciju, možeš da se dokvalifikuješ za glavnog kuvara.

Takođe ćeš imati veoma dobru osnovu za studije kulinarstva, ugostiteljstva, ali i hotelijerstva.

Da li da upišeš smer Kulinarski tehničar?

Ukoliko si, čitajući ovaj kratak vodič, na većinu pitanja odgovorio potvrdno, možeš biti siguran da je smer Kulinarski tehničar pravi izbor za tebe.

Zato rezerviši svoje mesto u Elinoj školi na vreme i kreni ka svom cilju. Sa završenim smerom Kulinarski tehničar, mogućnosti za zaposlenje ili dalje usavršavanje zaista su neograničene!