Zašto je smer Ekonomski tehničar pravi izbor?

Smer Ekonomski Tehnicar Elitna Skola Novi Sad

Odabir srednje škole je odluka koja odlučuje u kom smeru će se razvijati tvoje dalje obrazovanje i usavršavanje. Ponekad je teško izabrati, pogotovo ako nisi siguran/na da li će ti se svideti to što si izabrao. Danas ćemo ti reći nešto više o smeru Ekonomski tehničar i pomoći da odlučiš da li je ovo zanimanje za tebe.

Šta radi ekonomski tehničar?

Ekonomski tehničar je osoba koja najčešće radi u oblastima kao što su knjigovodstvo, finansije, ispitivanje tržišta i marketing, komercijalni poslovi i druge ekonomske delatnosti. Posao ekonomskog tehničara obavlja se u kancelariji i vezan je za računar.

Nakon završene srednje škole, a sa diplomom ekonomskog tehničara, mogućnosti su velike. Daljim usavršavanjem i odlaskom na fakultet otvaraju se i nove pozicije pa tako i veće mogućnosti za diplomiranog ekonomistu.

Gde može da radi ekonomski tehničar?

Gotovo svaka firma ima i po nekoliko ekonomskih tehničara zaposlenih na različitim pozicijama, u zavisnosti od toga za šta su stručni. Ekonomski tehničar može da radi u bankama, u osiguranju, u trgovini, u investicionim fondovima, sindikatima, vladinim organizacijama, u revizorskim kućama i slično.

To je osoba od poverenja u svakoj firmi, čije su odgovornosti finansije, praćenje tržišta, izveštaji, analiza podataka.

Posao za ekonomskog tehnicaraIzvor fotografije: Pexels

Kakva je potražnja za ekonomskim tehničarima u Srbiji?

Ekonomski tehničar je posao koji je uvek aktualen i dobar ekonomista je neophodan gotovo u svakoj firmi. Takođe, nakon završene srednje škole ali i fakulteta, otvaraju se mnoga vrata jer posao ekonomskog tehničara nije vezan samo za jednu oblast. Posao se može naći u okviru najrazličitijih profila i delatnosti.

Takođe, uz poznavanje stranih jezika, ekonomski tehničar može da dođe do posla i u inostranstvu. Do zaposlenja će lako doći svako ko se trudi, spreman je da uči i da se usavršava i nastoji da se istakne vrednim radom i zalaganjem.

Koliko zarađuje ekonomski tehničar?

Prosečna zarada zavisi od pozicije na kojoj ekonomski tehničar radi. Prema sajtu Info plate, prosečna zarada za posao knjigovođe ide od 38 928 do 84 533 RSD, u zavisnosti od pozicije. U bankarstvu su plate nešto veće, te je recimo plata blagajnika od 40 545 do 87 924 RSD, a recimo finansijskog analitičara do 49 977 do 139 439 RSD.

Prosečne plate na poslovima u oblasti marketinga su oko 80 000, a i u toj branši visina plate svakako zavisi od pozicije i posla koji marketar radi.

Plata ekonomskog tehnicaraIzvor fotografije: Pexels

Kako da postanem ekonomski tehničar?

Ekonomski tehničar postaješ nakon završene srednje škole i uz praksu nakon školovanja. U Elitnoj ekonomskoj školi, koja je i prva privatna ekonomska škola i gimnazija u Novom Sadu, smer ekonomski tehničar postoji od samog osnivanja i veoma je tražen.

Kakvi su predmeti na smeru Ekonomski tehničar?

Pored opšteobrazovnih predmeta, koji su obavezni za svaki smer, tu su i stručni predmeti koji će te pripremiti za rad u struci ili za nastavak obrazovanja za posao ekonomiste. Tu spadaju poslovna ekonomija, poslovna korespondencija i komunikacija, računovodstvo, javne finansije, marketing, poslovni engleski, ali i mnogi drugi predmeti neophodni za savladavanje materije.

Listu predmeta za smer Ekonomski tehničar u Elitnoj školi, kao i više informacija o profilu, možeš pogledati na ovom linku: Obrazovni profil: Ekonomski tehničar.

Da li mogu vanredno da pohađam ovaj smer?

Ukoliko te iz bilo kog razloga interesuje vanredno školovanje, na smeru ekonomski tehničar postoji mogućnost i vanrednog upisa i pohađanja nastave. Saznaj više o vanrednoj nastavi ovde.

Zaključak

Ekonomski tehničar je sjajan izbor karijere, a ukoliko se odlučiš da tvoje obrazovanje ide u tom smeru, možeš nas kontaktirati ili posetiti lično i saznati više o samoj školi, uslovima i mogućnostima.

Zato rezerviši svoje mesto u Elitnoj školi na vreme i kreni ka svom cilju. Sa završenim smerom Ekonomski tehničar mogućnosti za zaposlenje ili dalje usavršavanje zaista su neograničene!