Kako pomoći detetu da izabere pravi smer u Elitnoj školi?

Kako pomoći detetu da izabere pravi smer u Elitnoj školi?

Pri kraju osnovne škole, prva odluka koju treba doneti je koju školu upisati, ali možda još važnija odluka je pažljivo izabrati smer. O ovom izboru trebalo bi da se razmišlja unapred, međutim, tinejdžerima često treba pomoć prilikom donošenja ove važne odluke.

Sa 14 godina, nije svako dete sigurno čime želi da se bavi i njegova interesovanja mogu se menjati veoma često. Koliko god je važno dati im određenu dozu autonomije, roditelji ponekad ipak moraju da se umešaju u izbor smera i osiguraju najbolje za svoje dete.

Međutim, mnogim roditeljima je teško da pronađu pravi pristup i često se njihova najbolja namera protumači kao pokušaj kontrole. Evo nekoliko saveta kako da pomognete detetu da izabere smer.

Zašto su stručniji smerovi pravi izbor?

Iako je gimnazije najčešći izbor i mnogi školarci bez previše razmišljanja reše da upišu opšti smer u gimnaziji, nije loše da im roditelji skrenu pažnju i na mnoge stručnije smerove. U ranim tinejdžerskim godinama, ne razmišljamo uvek o tome šta je najpraktičnije, već se u izboru smera vodimo nekim manje bitnim faktorima, poput društva, ili šta nam zvuči najzanimljivije.

Zbog toga je nekad važno skrenuti im pažnju na to da stručni smerovi mogu da im obezbede posao nakon srednje škole ili ih temeljno pripreme za studije te oblasti, što opšte gimnazije ne mogu.

Za učenike koji već na kraju osnovne škole pokazuju afinitet prema određenim zanimanjima odličan je izbor stručni smer koji ih za to zanimanje priprema, bez gubljenja vremena na predmete koji im neće biti neophodni u daljem obrazovanju i kasnije, karijeri.

Elitna škola nudi velik izbor obrazovnih profila stručne prirode kroz koje se učenici već od prvog razreda srednje škole osposobljavaju za rad u tim oblastima.

Izvor fotografije: Pexels

Kako usmeriti dete na pravi smer?

Komunikacija je ključ zdravog odnosa između roditelja i deteta, ali to ne podrazumeva samo poslušnost od deteta, već i da roditelj sasluša dete i uvaži njegov stav. Kad je u pitanju izbor smera, primarni faktor treba da budu želje učenika – ipak su oni ti koji će pohađati nastavu.

Ukoliko Vaše dete već ima jasnu predstavu koji smer želi da upiše, saslušajte ga i, ukoliko Vam se čini da je ta odluka dobro promišljena, podržite je. Međutim, ukoliko Vam se učini da Vaše dete nije stopostotno sigurno koji smer želi da upiše, rešenje je komunikacija.

Nije retkost da roditelj poznaje dete bolje i od njega samog, te je savet od roditelja uvek koristan, iako nekad može naići na otpor. Pritom, nisu svi učenici podjednako posvećeni istraživanju smerova, pa im je možda potrebno skrenuti pažnju na neku opciju koju su prevideli.

Na primer, ukoliko ih oduvek privlači tehnologija i dobro barataju osnovnim funkcijama računara, preporučite im smer Elektrotehničar informacionih tehnologija koji predstavlja sjajnu priliku da što pre počnu da produbljiju to znanje. Ili, smer Kulinarski tehničar za učenike koji oduvek vole da prave društvo starijima u kuhinji i eksperimentišu sa pripremom hrane. Ukoliko je san Vašeg školarca da proputuje svet, objasnite mu kako je smer Turistički tehničar odličan način da jednog dana spoji lepo i korisno. Ekonomski tehničar je dobar izbor za učenike koji su pedantni i obraćaju pažnju na detalje, te za one kojima bi dobro legao kancelarijski posao.

Istražite ostale obrazovne profile i pripremite top 3 koja ćete predstaviti Vašem školarcu.

Kako usmeriti dete na pravi skolski smer?Izvor fotografije: Pexels

Usmerite ga ka unosnijim profesijama, ali ne po svaku cenu

Svako želi da njegovo dete jednog dana bude uspešno i ostvareno. Međutim, treba razmisliti i tome da se uspeh ne meri samo visinom prihoda, već primarno treba vrednovati osećaj ispunjenosti i zadovoljstva onim što radimo, kao i osećaj da radimo nešto što je značajno.

Ukoliko pritiskate svoje dete da po svaku cenu upiše smer koji će ga pripremiti za unosno zanimanje ali kojim on ili ona ne želi da se bavi, izazvaćete u njima osećaj neprijateljstva prema Vama i odbojnost prema školovanju. Umesto toga, ako imate na umu određeni smer za koji mislite da je dobar izbor za Vaše dete, pokušajte jasno, argumentovano i racionalno da mu predočite zbog čega treba da Vas posluša, i dajte vremena da se utisci slegnu. Često se dešava da nakon inicijalnog odbijanja dete razmisli i zaključi da je roditelj ipak u pravu.

Ukoliko je Vaše dete neku oblast istinski voli, čvrsto je odlučilo koji smer želi da upiše i sigurno je da će ga školovanje na tom smeru učiniti srećnim, možda je najbolje dozvoliti mu da sam donese odluku. Na kraju dana, ipak je najvažnije voleti to što učiš i čime se baviš, a ako je to još i isplativo, to je svakako dobitna kombinacija.

Savet za kraj

Predstavite mu opcije koje će mu jednog dana pružiti stabilnost, i pokušajte da ga navedete da sam donese pravu odluku. Znamo da je ponekad teško suzdržati se i ne nametati svoje mišljenje, ali mnogo je efektivnije pomoći detetu da sam dođe do odgovora, nego odlučiti umesto njega.

Ukoliko niste zadovoljni izborom koje je Vaše dete donelo, pokušajte ipak da mu date šansu. Možda Vas iznenadi koliko će se dobro Vaše dete snaći kada mu je pružena prilika da izučava ono što voli, te zaista zablista.

Ukoliko je Vašem detetu potrebna dodatna pomoć prilikom izbora smera u Elitnoj školi, kontaktirajte nas i zakažite konsultacije.