Kako postati profesionalni game developer?

Kako da postanes game developer

San mnogih budućih programera i programerki je da postanu game developer. I pored brojnih zanimljivih i isplativih IT karijera, razvoj igara važi za najpoželjniju oblast među mladim programerima, pogotovo onima kojima su igrice sastavni deo života i omiljena zanimacija.

Ali, kako pretvoriti hobi u zanimanje? Istražujemo kako izgleda put od gejmera do gejm delevopera.

Ko je game developer?

Game developer ključan je deo tima koji radi na kreiranju jedne video igrice. On je zadužen za ostvarivanje ideja dizajnera, koji osmišljavaju priču i izgled igrice. Developeri pretaču te ideje u stvarnost kodiranjem, usput ih unapređujući.

Naravno, konkretni zadaci koje obavlja game developer razlikuju se od firme do firme, pa tako u nekim kompanijama developeri imaju priliku da budu kreativni i zauzmu aktivniju ulogu u osmišljavanju igara, ali uslovno rečeno, posao game developera može se uporediti sa poslom inženjera – razvijanje, testiranje i nadogradnja „mehanike” igrice, imajući u vidu korisničko iskustvo kao prioritet.

Kako postati game developer?

Postoji nekoliko etapa na putu do ovog posla iz snova:

1. Srednje obrazovanje

Prvi korak ka ovoj karijeri iz snova je sticanje osnovnih znanja putem formalnog obrazovanja iz oblasti programiranja, pa na smeru Elektrotehničar informacionih tehnologija ima mnogo ljubitelja gejminga. Ovo je takođe pravi momenat da se posvetiš savladavanju engleskog jezika, koji je neophodan za IT karijeru.

2. Studije

Nakon završenog srednjeg obrazovanja, budući developeri mogu upisati uopštene IT studije, ili se odlučiti za studije na smerovima posebno posvećenim razvoju video igara koji su sada dostupni na nekoliko privtanih i državnih fakulteta u Srbiji.

3. Samostalno usavršavanje i sticanje iskustva

Za dobrog programera bilo koje vrste od ključnog je značaja da upozna teoriju programiranja, ali i tehničke veštine. To znači da bi trebalo da vešto barata sa više programskih jezika, od kojih su C++ i Java najšire rasprostranjeni u razvoju igara, pa je tako učenje i usavršavanje čak i izvan okvira školskog rada ili fakultetskih vežbi i više nego poželjno.

Štaviše, jedan od najboljih načina da stekneš znanje i iskustvo neophodno za rad na poziciji game developer je da pokušaš da napraviš igricu! Na taj način ćeš se upoznati sa procesom razvoja igre od nule i svim problemima na koje game developeri nailaze, a kada se jednom prijaviš za posao, iza sebe ćeš imati vredno iskustvo.

4. Prvi posao

Mnogi uspešni developeri igara karijere započinju kao testeri igara, gde imaju priliku da postepeno upoznaju sve aspekte razvoja igre, ali i da nauče šta je to igrica kao proizvod, a ne samo sredstvo za razbibrigu.

Kako da postanes game developer

Izvor slike: Pexels

Ima li posla za game developere u Srbiji?

Da! Bilo da se odlučiš za razvijanje igara za kompjutere ili za mobilne platforme, u Srbiji postoji velika potražnja za game developerima.

Gejming industrija već dugo je ozbiljna grana IT sektora, a Srbija se ističe kao zemlja uspešnih IT firmi prepunih vodećih stručnjaka i talenata. Tržište game development-a u Srbiji raste vrtoglavom brzinom, a neće iznenaditi činjenica da je centar game development-a Novi Sad.

Novosadski programeri stoje iza brojnih ultra popularnih igrica za mobilne uređaje koje se često mogu naći na listama igrica sa najviše skidanja.

Dakle, tvoj san da jednog dana stvaraš video igrice lako je ostvarljiv uz malo dodatnog truda, jer domaće kompanije koje razvijaju igre brzo rastu i konstantno su u potrazi za talentovanim mladim programerima kojima je gejming prvenstveno ljubav, pa tek onda zanimanje.

Koliko zarađuju game developeri?

Plata game developera zavisi od istih faktora kao i plata bilo kog drugog programera: stepena obrazovanja, iskustva i programskog jezika.

Programeri sa završenom srednjom IT školom mogu da očekuju platu do 1500€, sa završenom višom školom ili fakultetom oko 1600€, dok programeri sa master diplomom zarađuju oko 1800€, a sa doktoratom i preko 2000€.

Kao i u drugim oblastima programiranja, među game developerima razlikuju se tri nivoa u odnosu na radno iskustvo i stručnost – juniori, mediori i seniori. Što više iskustva imaš, veća je i plata.

Plata game developera zavisi i od programskog jezika koji koristi. Nabolje plaćeni su programeri koji koriste programske jezike C++ i Javu, isti oni koji su osnova razvojanja velike većine video igrica.

Više informacija o platama programera za ostale programske jezike možeš pronaći u našem detaljnom članku na ovu temu, ili u obimnom istraživanju portala StartIt.

Ukoliko ti se priča o game developmentu dopala, možda bi trebalo da razmisliš o bavljenju ovim zanimanjem u budućnosti.

Za sve informacije o obrazovnom profilu EIT, pozivamo buduće učenike i njihove roditelje da zakažu konsultaciju i posete nas lično u prostorijama škole, ili da nas kontaktiraju putem telefona ili kontakt forme na stranici Kontakt.