Koliko cena školarine u IT oblasti određuje kvalitet obrazovanja?

Koliko cena školarine u IT oblasti određuje kvalitet obrazovanja?

Često smo skloni pretpostavci da je ono što je skuplje zapravo bolje i kvalitetnije. Međutim, da li je to uvek tako?

Kada je reč o privatnim srednjim školama i fakultetima, već znamo da je za one koje žele da ih pohađaju potrebno izdvojiti malo veću sumu novca nego za one koji izaberu državne institucije da se u njima školuju. Ako uporedimo privatne škole, videćemo da se cene školarina znatno razlikuju i variraju i po nekoliko stotina evra.

Zašto se cene privatnih škola toliko razlikuju?

Postoje različiti faktori koji se uzimaju u obzir kada se formira cena školarine. Prvenstveno, tu je vrednost uložene opreme. Za škole koje nude IT obrazovne profile, od velike je važnosti da raspolažu najsavremenijom opremom, kako bi učenici dobili adekvatno obrazovanje. IT sektor se stalno razvija i škole moraju ići u korak sa napretkom tehnologije. 

Zatim se uzima u obzir nastavni kadar kojim raspolažu. Ukoliko zapošljavaju iskusne stručnjake, to sigurno utiče i na cenu školarine. Za razliku od državnih škola, koje znatno kaskaju za potrebama savremenog obrazovanja, nastava u privatnim školama je češće interaktivna i kreativna. Da bi se to postiglo, potrebno je ulagati i u nastavnike, odnosno njihovo usavršavanje, a sve to utiče na konačnu cenu školarine.

Zašto su neke škole dosta jeftinije od drugih?

Kako se povećava broj privatnih škola, raste i konkurentnost, te škole pronalaze različite načine da privuku učenike. Jedan od najefektnijih načina je pristupačnija cena školovanja u odnosu na konkurenciju. To ne znači da je škola manje kvalitetna, da ima lošiju opremu i nestručan nastavni kadar. Naprotiv. To samo znači da škola nastoji da pruži pravu vrednost i znanje u IT oblasti, bez nepotrebnih dodatnih troškova koji mogu opteretiti učenike i njihove roditelje, a koji su često ”upakovani” u visoke školarine.

Postoji mnogo drugih faktora koje treba uzeti u obzir pri izboru srednje škole. Cena jeste svakako jedan od njih, ali ne treba da bude i presudan.

Zašto su neke škole dosta jeftinije od drugih?

Izvor slike: Pexels

Kako da znam koju da izaberem?

Sa druge strane, ne treba ni najjeftiniju školu izabrati samo zbog niske cene. Školu birajte tako što ćete se dobro raspitati o kvalitetu edukacije i metodama obrazovanja. Najbolje je, ako ste u mogućnosti, posetiti školu, razgovarati sa direktorom i pogledati kakvom opremom raspolažu. Ako to nije moguće, pogledajte websajt škole, pročitajte preporuke na internetu. Raspitajte se i među roditeljima i decom koja pohađaju tu istu školu.

I na kraju, da li najskuplja škola znači i najbolja škola?

Kao što važi za sve ostalo, tako i ovde – najskuplje ne znači nužno i najbolje. Neretko škole sa nižom školarinom osluškuju potrebe učenika i roditelja želeći da im izađuu susret, te formiraju svoje cene u skladu sa trenutnom ekonomskom situacijom, koja u našoj zemlji nije na zavidnom nivou. U svakom slučaju, ne dopustite da cena bude odlučujući faktor kada birate IT sredju školu, već znanje, iskustvo i prave vrednosti koje propagira svojim obrazovnim programom. 

Za sve informacije o cenama školarina u Eltnoj školi, kao i o obrazovnom profilu Elektrotehničar informacionih tehnologija, pozivamo buduće učenike i njihove roditelje da zakažu konsultaciju i posete nas lično u prostorijama škole, ili da nas kontaktiraju putem telefona ili kontakt forme na stranici Kontakt.