Vodič za roditelje – Kako pomoći detetu da odabere odgovarajuću srednju školu?

Vodič za roditelje – Kako pomoći detetu da odabere odgovarajuću srednju školu?

Odabir odgovarajuće srednje škole je prvi ozbiljan zadatak stavljen pred Vaše dete. Dok neka deca imaju jasnu predstavu o tome u kom smeru će se nastaviti njihovo školovanje, drugoj je potrebna pomoć pri odabiru. Neka deca ne mogu da se odluče između više opcija, a nekima trenutno ništa ne izgleda privlačno. Evo kako možete da im pomognete.

Razgovarajte sa svojom decom

Sasvim je normalno da deca u ovom uzrastu budu neodlučna i da ne znaju čime žele da se bave u životu. Potreban im je roditeljski savet i usmerenje. Roditelji treba da imaju dosta razumevanja i strpljenja, te da ne očekuju da će tu odluku doneti u jednom razgovoru. 

Uvidom u dosadašnje školovanje, napredovanje i ocene Vašeg deteta znate koji mu predmeti najbolje idu, a s kojim ima poteškoće, te znate u kom pravcu da idete. Pitajte Vaše dete čime bi volelo da se bavi u životu, da li mašta o tome da radi kancelarijski posao ili bi pak nešto dinamičnije, kako mu se čini rad sa ljudima i da li bi volelo da živi i radi u Srbiji ili u inostranstvu.

Razmislite i o izboru fakulteta

Ako vaše dete već ima neku ideju o tome čime bi želelo da se bavi u životu, odnosno šta bi da studira, pomozite mu tako što ćete se raspitati koja srednja škola će ga najbolje pripremiti za određeni fakultet. Recimo, ako ga interesuju informacione tehnologije, najbolje bi bilo da upiše neki od IT obrazovnih profila koji se sada nude u gimnazijama i srednjim stručnim školama. Ako je dete zainteresovano za jezike, najbolje će se pripremiti u gimnaziji, dok, logično, za medicinu treba da izabere medicinsku školu.

Naravno da je velika prednost ukoliko neko završi fakultet, ali nije svako u mogućnosti da studira. Neki su više zainteresovani za posao odmah nakon srednje škole. Ako je to slučaj, usmerite Vaše dete u neku stručnu školu nakon koje će moći odmah da nađe posao u struci.

Izvor slike: Pexels

Zajedno istražujte

Istražujte zajedno sa vašim detetom mogućnosti koje mu se nude. Na internetu postoji mnogo preporuka i informacija, pa zajedno potražite sve što vas zanima. Posetite sajt škole da biste se informisali o uslovima upisa i ostalim informacijama koje želite da dobijete. Tu možete pogledati kakvim nastavnim metodama raspolaže škola, spisak obrazovnih profila i predmeta za određene smerove, kao i lokaciju škole. 

Udaljenost škole je još jedan faktor koji treba uzeti u obzir. Na primer, ako dete ima dosta vannastavnih aktivnosti ili se profesionalno bavi nekim sportom, bitno je da ne gubi previše vremena na prevoz do i iz škole. U tom slučaju, ako obližnja škola nudi odlične uslove i ono što zadovoljava potrebe Vašeg deteta, biće to logičan izbor. 

Takođe, korisno je čuti iz ličnog iskustva preporuku za školu. Tako Vi možete da pitate vaše prijatelje, kolege i poznanike koji imaju stariju decu kako su zadovoljni srednjom školom koju pohađaju. Vaše dete će svakako razgovarati sa svojim prijateljima o njihovim planovima pa kada sve to zajedno prodiskutujete, možete doći do pravog zaključka.

Posetite škole zajedno

Srednje škole često imaju Dan otvorenih vrata, vreme kada možete da ih posetite i dobijete informacije o svemu što Vas zanima. Neke škole, poput privatnih srednjih škola, možete posetiti bilo kada, zakazivanjem konsultacija sa direktorom škole. Bilo bi dobro da zajedno sa detetom obiđete školu, i porazgovarate sa direktorom kako biste imali jasnu sliku i odlučili da li je ta škola za Vaše dete. 

Pozivamo Vas da sa detetom posetite našu školu i saznate više o obrazovnim profilima koje nudimo!  Kontaktirajte nas putem telefona ili kontakt forme na stranici Kontakt i zakažite konsultacije još danas.