Programiranje za početnike: Programski jezici koje je korisno savladati

programiranje za pocetnike - programerski jezici

Verovatno je svima poznato da postoji velik broj različitih tipova programiranja, ali nekome ko tek počinje da se ozbiljnije zanima za programiranje kao buduću karijeru možda nije sasvim jasno po čemu se to jedan programer razlikuje od drugog.

Glavna razlika između različitih tipova programiranja je to koji programski jezici se koriste.

Šta je to programski jezik?

Programski jezik je jezik za pisanje kodova. Jednostavno rečeno, to je jezik na kom programer komunicira sa računarom, unosi, organizuje i upravlja informacijama, ali i kreira algoritme.

Prvi programski jezik nastao je čak 1954. godine, a otada je stvoreno više hiljada programskih jezika. Ovoj brojci se svake godine dodaje još poneki, pa nije ni čudo što programeri početnici često ne znaju od kog programskog jezika da počnu.

Na obrazovnom profilu Elektrotehničar informacionih tehnologija u Elitnoj ekonomskoj školi i gimnaziji, učenici se upoznaju sa osnovama programiranja, uključujući i programske jezike. Ali da bi znali šta možete očekivati na početku svog puta ka IT karijeri, predstavljamo vam 5 programskih jezika najpogodnijih za učenje osnova.

1. HTML/CSS

Mnogi predavači predlažu HTML/CSS kao prvi programski jezik koji bi početnici trebalo da savladaju.

Iako ovo nisu kodovi u pravom smislu reči, jer je HTML je markup jezik, to jest, jezik označavanja koji služi za označavanje teksta tako da računar razume, a CSS jezik za stilizaciju, odlična su početna tačka jer predstavljaju najosnovniju građu interneta, a laki su za učenje.

Dakle, dobar je pristup prvo savladati HTML/CSS kao temelj za neki drugi, „pravi” programski jezik, jer će vas upoznati sa osnovnim konceptima zajedničkim svim ostalim jezicima.

2. Python

Programski jezik Python nastao je 1991. godine. Iako je relativno nov, brzo je našao veoma široku primenu u programiranju. Koristi se za kreiranje korisničkih interfejsa, ali i velikog broja različitih aplikacija.

Ono što čini Python odličnim izborom za programere početnike je činjenica da se na ovom programskom jeziku mogu kodirati i mali i jednostavni projekti, ali i oni veliki i posebno složeni, što u isto vreme znači i da je potrebno neko vreme da se savlada. Olakšavajuća okolnost je što je dosta sličan engleskom, pa se počentnici brzo snalaze.

Ovaj programski jezik se konstantno nadograđuje, ali je besplatan, te omogućava programerima učenicima da prate sve promene.

Sta je programski jezik python?

Izvor slike: Pexels

3. PHP

PHP je najpopularniji programski jezik za kreiranje internet sajtova. Možda će vas iznenaditi činjenica da danas preko 20 miliona veb sajtova radi na PHP serverima. Dakle, posla za PHP programere uvek ima i više nego dovoljno, te se mladi programeri često usavršavaju baš za ovaj jezik.

Ovaj jezik je lak za učenje, razumljiv i fleksibilan, a činjenica da se besplatno može preuzeti znači da programeri početnici u svoje slobodno vreme mogu da rade na razvoju internet sajtova i steknu iskustvo kojim će se istaći kada jednog dana budu tražili posao.

4. Java

Ono što Javu čini poželjnim jezikom za učenje je činjenica da je stvoren za razvoj softvera za jednostavnije elektronske uređaje poput televizora, a vremenom je prilagođen za kreiranje veb servisa, različitih programa, aplikacija za mobilne telefone i igrica. Ovo je dakle jedan prost, ali moćan programski jezik.

Java programeri posebno su poželjni u industriji moblinih telefona, jer se celokupan Android koncept zasniva upravo na ovom jeziku.

5. SQL

Iako se ne spominje toliko često kao Java ili Python, SQL se navodi kao koristan jezik za poznavanje među programerima početnicima, jer se često koristi za upravljanje bazama podataka, što je veoma poželjna veština.

Administratori mreža potrebni su svim većim kompanijama i njihov posao ključan je za njihovo funkcionisanje, a poznavanje programskog jezika SQL je korisna veština koju bi trebalo da savladaju.

Ukoliko ti se priča o programskim jezicima dopala, možda bi trebalo da razmisliš o bavljenju informacionim tehnologijama u budućnosti.

Za sve informacije o obrazovnom profilu EIT, pozivamo buduće učenike i njihove roditelje da zakažu konsultaciju i posete nas lično u prostorijama škole, ili da nas kontaktiraju putem telefona ili kontakt forme na stranici Kontakt.