7 načina da “pametno” iskoristite ostatak leta

pexels-mateusz-dach-914929

Leto je za većinu nas godišnje doba kada odmaramo, putujemo ili kako bi tinejdžeri rekli „otpadamo“ misleći da time prikupljamo snagu i energiju za ono što nas čeka početkom školske godine. Mnogi mladi, međutim upadnu u klasičnu zamku kojom ih raspust mami, a najčešće I zarobi-provod sa društvom, spavanje do podne, zamena dana i noći-sve ono zbog čega se roditeljima „diže kosa na glavi“. Često je izgovor za letnju letargiju vrućina, nedostatak društva koje se razbežalo po morima, banjama, planinama i slično… Time se mladih sve češće zatvaraju pred ekranom računara, provedeći sate i sate uz filmove ili igrice.

Zato, evo nekoliko saveta kako da prekinete letnju letargiju, pokrenete se i uradite nešto dobro za sebe što će primetiti i vaši ukućani, dok bi roditelji mogli ozbiljno da posumnjajau da sa njihovim tinejdžerom nešto nije u redu. To će mnogo značiti za vaše samopouzdanje i osećaj ispunjenoSti tokom onih dugih letnjih dana i večeri kada ne znate šta biste sa sobom. I što je najvažnije, sve je potpuno besplatno i ne morate da platite ni jedan dinar, naprotiv, možda bi neki od ovih saveta mogao ozbiljno da vam dopuni džeparac.

1. Napravite red u svom životu

Umesto one stare izreke „bolje haos oko mene nego u meni“ pokušajte za početak da sredite svoju sobu, prostor gde boravite, bacite, prodate ili poklonite stvari koje ne koristite duže vreme, napravite drugačiji razmeštaj ili uz pomoć detalja ulepšajte svoj proctor. Ako vam trebaju ideje, znate da su društvene mreže prepune upravo tih saveta. Najbolje vreme za to je-sada.

2. Nađite sezonski posao

Učlanite se u nekoliko omladinskih zadruga i pokušajte da zaradite džeparac tokom letnjih dana kada je mnogim preduzećima i firmama potrebna ispomoć i angažuju članove zadruga po potrebi. Ono što je dobro u celoj priči, steći ćete i neko poslovno iskustvo, videti kao izgleda kada zarađujete „svoj dinar“, a možda vam „krene“ pa uspete da uštedite dovoljno za neko putovanje, garderobu ili nov mobilni telefon. Ukoliko svoje ukućane obradujte nekim novim malim kućnim aparatom, bićete na vrhu lestvice kada je reč o nijhovom poverenju, ali i sopstvenom samopuzdanju.

3. Počnite da vežbate

U moru aplikacija koje nude čitave setove vežbi, uz detaljna objašnjenja kako da ih izvodite, izgovor tipa da nemate novca za članarinu u nekoj od teretana naprosto „ne pije vodu“. Ako ste više za laganiju opciju, joga, pilates ili jednostavan merač koraka kojim ćete postavljati sopstvene rekorde biće dovoljan motiv da izađete iz zone komfora, osećate se bolje i poletnije. Bolji izgleda, zategnutost i definicija mišića svakako neće ostati nezapaženi od stane okoline, a vas nije koštalo ama baš ništa sem odluke- da počnete da vežbate.

4. Počnite da učite strani jezik

Iako vam je sigurno dosta diktata i pismenih na stranom jeziku tokom trajanja škole, većina poslodavaca izuzutno ceni kada znate nekoliko stranih jezika, a neretko neki od njih određuju i vašu buduću karijeru. Opredelite se zato za neki od potpuno novih stranih jezika ili probajte da usavršite onaj koji već znate, mnogobrojne video lekcije na jutjubu ali i aplikacije za učenje jezika još kako su dovoljne da „probudite“ mozak i pomerite sostvene granice.

5. Pročitajte bar tri stranice neke knjige

Dosta vam je knjiga dok traje školska godina? O lektirama da ne govorimo, rokovima i neprospavanim noćima kada u poslednjem momentu shvatite da vremena za čitanje baš i nema? Zato je leto idealno vreme da se vratite čitanju, biblioteka i preporuka za dobru knjigu najbolji su način da „presečete“ letnju dosadu, radite na sebi i istovremeno uživate. Tri stranice dnevno je sasvim dovoljno, iznenadite sebe i „oborite rekord“ u danima kada vam to prija, u hladu pored reke, na nekoj sunčanoj terasi uz osvežavajuće piće…I da, mobilni vam u čitanju nije baš neki saveznik, zato ga „mjutujte“ i dozvolite mozgu da malo uživa kreirajući sopstvene utiske o pročitanom. Društvene mreže će vas sačekati, verujte…

6. Iznenadite ukućane ili prijatelje

Zašto nekada ne biste izašli iz zone komfora i svojim ukućanima ili prijateljima pripremili doručak ili osvežavajući napitak, letnju poslasticu ili ukusnu večeru? Ne moraju to biti preskupi sastojci i recepture čuvenih kuvara. Uz malo mašte i lepo serviranje, svako će se obradovati i biti vam zahvalan. O vašem osećaju zadovoljstva da ne govorimo. Time pokazujte primer mlađima u porodici, a stariji će verujte, biti i te kako iznenađeni vašom inicijativom i maštovitošću.

7. Naučite neku novu veštinu

Imate gitaru koju ste dobili od strica za rođendan i već godinama skuplja prašinu na polici? Baka vam je poklonila mašinu za šivenje, a ona stoji zatrpana nekim drugima stvarima duboko u ormanu? Čekate da vaša soba dođe na red za krečenje i sređivanje, a farba se već ljušti sa zidova? U današnje vreme skoro SVE se može naći na internetu, jutjub je posebno zgodan za to u vidu raznih tutorijala uz pomoć kojih će prašnjava gitara početi da prozvodi lepe tonove, mašina će sašiti prvu suknju, a sobu ćete bez mnogo „nauke“ moći da okrečite u boju po želji, a uz pomoć dekupaža (tu tehniku takođe imate na jutjubu) staru komodu možete pretvoriti i najatraktivniji komad nameštaja u stanu.