Upisati srednju školu bez stresa

zavrsni ispit

Upisati srednju školu bez stresa?

Da je mala matura veliki ispit, ne samo za dete, već i za roditelja, već je svima jasno. Upisna groznica kreće već početkom drugog polugodišta, plaćaju se časovi za pripreme, deca pohađaju dodatne časove u školi, nastavnici se trude da sa njima prođu što veći broj zadataka, a krajnji cilj je da se upiše željena škola, tačnije da dete ne bude “ispod crte”. Poseban pritisak već godinama osećaju deca koja žele da upišu neku od gimnazija ili stručne škole koje su atraktivne, poput smerova medicinske struke ili IT smer, za koji već godinama  vlada nesmanjeno interesovanje. Psiholozi i pedagozi slažu se da ne postoji univerzalni savet protiv upisne groznice, ali da ipak postoji nekoliko korisnih saveta uz pomoć kojih će detetu biti lakše da postigne očekivani uspeh.

Neki psiholozi savetuju osmacima i tzv. “vizuelizaciju” ta tri dana završnog ispita, da zamisle situaciju samog polaganja ispita jer naš mozak ima odličnu sposobnost da se jednako razvija kada nešto proživimo u stvarnosti, kao i kada vizualizujemo/zamišljamo. Ukoliko zamislimo samo polaganje završnog ispita, sve nam može delovati poznatije i prirodnije. Svakako se smanjuje nivo stresa na sam dan ispita.

Neki predlažu da dan pre samog polaganja potrebno odložiti knjige i sveske i posvetiti se sistematizaciji gradiva, dobro se odmoriti i vreme proveti u krugu porodice i prijatelja, dok bi roditelji trebalo da ohrabre dete da na dan ispita daju sve od sebe ali i da će prihvatiti bilo koji rezultat. Nije suvišno podsetiti dete da je polaganje završnog ispita samo jedan korak na njihovom putu, da će biti još izazova i da ovo nije konačna pobeda, ali ni poraz.

Ako se i pored svih priprema, koncentracije i želje da završni ispit prođe sa što većim brojem bodova, desi da vaše dete bude “ispod crte” za željeni smer, uvek imate opciju upisa privatne srednje škole.

U prvoj privatnoj srednjoj školi u Vojvodini, Srednjoj Elitnoj IT školi u Novom Sadu posebno se trude da taj stres oko upisne groznice svedu na najmanju meru, a iskustvo od preko dve decenija rada sa decom potvrđuje da je to značajno kako za učenike, tako i za njihove roditelje.

 „Jedna od prednosti privatne škole je što se učenicima omogućava i predupis i zbog toga deca mogu već početkom godine da upišu smer koji žele i da izbegnu stres koji je zaista ozbiljna stvar i za roditelje i za decu”, kaže Slobodan Đisalov, direktor Srednje Elitne IT škole. „ Kako će uraditi prijemni, kako će se prijaviti , odraditi maturu, kako će se spremiti za sve to, u privatnim školama taj deo  se izbegava”, dodaje Đisalov. “Jedini uslov kod privatnih škola je da dete ima dobre ocene i da ima dobro vladanje, samim tim izbegava se taj deo koji stvara ozbiljan, ozbiljan stres kod dece.“, napominje Đisalov.

Svi smerovi i nastavni planovi Srednje Elitne IT škole u Novom Sadu akreditovani su od strane Ministarstva prosvete, predmeti su potpuno isti kao u državnim školama, pa će i znanje i veštine koje dete stekne biti iste, ako ne i temeljnije. Zbog manjih grupa u kojima učenici pohadjaju nastavu, posebno kabinetsku, nastavnici mogu više da mu se posvete i pomognu na putu kao ostvarivanju profesionalne karijere, kao što je primer smera elektrotehničar informacionih tehnologija gde se već godinama unazad uvek prilikom upisa traži mesto više.